tandvård för barn hotad

Skriftlig fråga 1999/2000:1331 av Wisberg, Carlinge (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-08-18
Besvarad
2000-08-29
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 augusti

Fråga 1999/2000:1331

av Carlinge Wisberg (v) till socialminister Lars Engqvist om tandvård för barn hotad

Nu verkar det som om även tandvården för barn är hotad. I Örebro tänker folktandvården spara in 1,5 miljoner genom att skjuta fram behandlingar till nästa år. Detta innebär att ett hål i tänderna som inte värker kan få vänta ett år på att bli lagat.

Till detta kommer att på flera håll görs inte tandregleringar på barn av estetiska skäl. Det innebär att tänderna får se ut hur som helst bara det går att tugga med dem. Den någorlunda goda tandstatus som vi har i Sverige beror bl.a. på att barn och unga utan kostnad skött sina tänder. Kortsiktiga besparingar kan på sikt vara till men för en god tandhälsa.

Min fråga till socialministern är:

Vilka åtgärder kommer regeringen att vidta för att upprätthålla kvalitetsnivån på tandvården för barn- och ungdomar?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1331 besvarad av

den 30 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1331 om tandvård för barn hotad

Socialminister Lars Engqvist

Carlinge Wisberg har frågat mig vilka åtgärder regeringen kommer att vidta för att upprätthålla kvalitetsnivån på tandvården för barn och ungdomar.

Enligt tandvårdslagen (1985:125) ansvarar landstingen för att regelbunden och fullständig tandvård erbjuds barn och ungdomar t.o.m. det år då de fyller 19 år. Det är landstingens uppgift att planera vården och göra prioriteringar. Tandvården för barn och ungdomar är avgiftsfri. Landstingen får endast ta ut avgift för sådan behandling som ges på begäran av patienten och som inte är nödvändig för att uppnå ett från odontologisk synpunkt funktionellt och utseendemässigt godtagbart resultat.

Enligt uppgift från Socialstyrelsen har myndigheten i sin tillsynsverksamhet granskat de prioriteringar som gjorts av Folktandvården i Örebro läns landsting och begärt att rutiner ska upprättas som säkerställer att patienter tillhörande barn- och ungdomsgrupperna erhåller den vård som de har lagstadgad rätt till och som är odontologiskt motiverad. En skriftlig redogörelse för dessa rutiner har begärts in.

Tandhälsan hos barn och ungdomar har förbättrats kraftigt under 1980- och 1990-talen, även om det finns skillnader mellan olika landsting. Generellt sett är dock tandhälsan god hos barn och ungdomar i Sverige. Det hindrar inte att man bör sträva efter ytterligare förbättringar och att försöka utjämna de skillnader som finns. Utvecklingen följs kontinuerligt genom att Socialstyrelsen sammanställer uppgifter från tandvårdshuvudmännen.

Jag anser inte att det i nuläget finns behov av några ytterligare åtgärder, men även regeringen kommer naturligtvis att fortlöpande hålla sig informerad om tandhälsoutvecklingen hos barn och ungdomar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.