tågtrafiken

Skriftlig fråga 2001/02:1407 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-07-05
Besvarad
2002-08-06
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juli

Fråga 2001/02:1407

av Margareta Cederfelt (m) till näringsminister Björn Rosengren om tågtrafiken

SJ:s problem med försenade och inställda tåg verkar nå nya höjder under sommarveckorna. Problemen förklaras med personal- och fordonsbrist, och trots att SJ känt till att dessa problem var i antågande har man inte kunnat lösa problemet inför semestern. För de resenärer som nu hänvisas till bussresor väntar ingen ekonomisk ersättning. Inte heller alla de pendelresenärer som får avdrag på lönen för upprepade förseningar till jobbet kompenseras. Vissa underbolag till SJ, exempelvis Tåg i Mälardalen (TiM), har på sistone även höjt priserna kraftigt. Konsumentverket har kritiserat SJ:s normalvillkor för reseersättning. Man anser att de resandes möjligheter att få ersättning vid störningar är för små.

Eftersom det på många ställen runtom i Sverige inte finns någon konkurrens inom tågtrafiken har konsumenterna inget annat val än att fortsätta resa med SJ, trots ständiga förseningar och obefintlig kompensation. En konkurrensutsättning skulle troligtvis kunna lösa många av ovanstående problem.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till näringsministern:

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta så att SJ i större utsträckning konkurrensutsätts?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1407 besvarad av

den 6 augusti

Svar på fråga 2001/02:1407 om tågtrafiken

Näringsminister Björn Rosengren

Mot bakgrund av SJ:s problem med försenade och inställda tåg har Margareta Cederfelt frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att SJ i större utsträckning konkurrensutsätts.

Först vill jag betona att jag delar Margareta Cederfelts oro vad gäller förseningar och inställda tåg. Det är mycket olyckligt att tågtrafiken inte fungerar tillfredsställande. Som Margareta Cederfelt säkert är medveten om så kallade jag till mig berörda parter i början av året för att diskutera problemen inom järnvägssektorn. Då gällde diskussionerna främst de problem som uppstod under jul-, nyårs- och trettonhelgen. Jag kan dock försäkra att Näringsdepartementet fortsätter att följa utvecklingen vad gäller tågtrafiken.

En principiell utgångspunkt som lades fast i 1998 års transportpolitiska beslut är att interregional trafik ska bedrivas på kommersiella grunder. Vidare lades i samma beslut fast att SJ ska ha trafikeringsrätten på stomnätet.

Järnvägssektorn i Europa utvecklas mot en allt högre grad av internationalisering och konkurrensutsättning. En utvecklingsprocess där Sverige för övrigt har varit pådrivande. För att möta de nya krav som kan förväntas med anledning av den pågående förändringsprocessen är det väsentligt att järnvägssektorn ses över och utvecklas.

Regeringen tillsatte därför under 2001 en järnvägsutredning (dir. 2001:48) som bl.a. har till uppgift att med utgångspunkt i konsumentintresset analysera möjliga utvecklingsvägar för såväl person- som godstrafiken på järnväg. Utredaren ska analysera olika modeller för en utvecklad konkurrens. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande den 15 mars 2003.

Jag vill avvakta utredningens betänkande och den följande beredningsprocessen innan eventuella förslag om förändringar föreläggs riksdagen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.