Tågtrafik i Mälardalen

Skriftlig fråga 2005/06:448 av Lundberg, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-23
Anmäld
2005-11-24
Besvarad
2005-11-30
Svar anmält
2005-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 november

Fråga 2005/06:448 av Inger Lundberg (s) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Tågtrafik i Mälardalen

Den regionala tågtrafiken från Hallsberg till Stockholm via Västerås, Eskilstuna eller Katrineholm har blivit en stor framgång och påtagligt påverkat många människors res- och levnadsmönster. Alltfler ser nu Mälardalen innefattande Örebro län som en utvidgad arbetsmarknadsregion och pendlingen inom området har ökat markant. Tågtrafiken har varit en viktig förutsättning för möjligheterna att avlasta Storstockholms bostadsmarknad. Det är därför allvarligt att tågtrafiken har svårt att klara sina åtaganden. SJ har med kraft slagit fast att minst 95 % av tågen på olika sträckor ska komma i rätt tid (± fem minuter). Detta gäller nu inte under de tider som betyder mest för arbetspendlarna i Mälardalstrafiken. Så visar det sig till exempel att den så kallade Örebropendeln, som vänder sig till personer som arbetspendlar mellan Örebro och Stockholm och som ska ankomma Stockholm kl. 8.08, inte klarat SJ:s mål vid mer än 42 % av turerna under september och 53 % av turerna i oktober i år. Än sämre träffsäkerhet hade det tåg som ska ankomma Stockholm kl. 7.53 via Örebro och Västerås. Dessa båda exempel är just bara exempel på hur illa tågtrafiken klarar av att leva upp till de ambitioner som är ett villkor för att arbetspendlarna tryggt ska kunna lita på att de kommer till jobbet i tid. Vi får höra en mängd olika förklaringar till att tågtrafiken inte kommer i tid. Ibland är det fel på banor och signalsystem. I andra fall håller tågen inte måttet. I andra åter saknas personal hos SJ. Det torde därför finnas goda skäl att samla de olika aktörer som sammantaget har ett ansvar för att tågtrafiken i Mälardalen fungerar och med dem diskutera hur pendeltågstrafiken i Mälardalen ska förbättras.

Jag frågar därför statsrådet Messing om hon är beredd att ta initiativ till att överläggningar kommer till stånd mellan SJ, Banverket, tågleverantörerna, Mälab med flera som kan bidra till att vi åter får en tågtrafik i Mälardalen som resenärerna vågar lita på.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:448 besvarad av

den 30 november

Svar på fråga 2005/06:448 om tågtrafik i Mälardalen

Statsrådet Ulrica Messing

Inger Lundberg har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till att överläggningar kommer till stånd mellan SJ, Banverket och tågleverantörerna, Mälab med flera, som kan bidra till att vi åter får en tågtrafik i Mälardalen som resenärerna kan lita på. Bakgrunden till frågan är störningar i tågtrafiken i Mälardalen under hösten.

Satsningen på nya järnvägar och tågtrafik i Mälardalen har varit framgångsrik. Den öppnar nya och snabbare kommunikationsvägar, som i sin tur bidrar till att människor kan etablera sig på nya arbetsmarknader och bostadsorter. När tågen inte går som de ska ställer det till stora problem i vardagen.

Det är, precis som Inger Lundberg säger, flera samverkande orsaker till störningarna. Banverket genomför nödvändigt underhåll på både Mälarbanan och Svealandsbanan. Samtidigt har leveranserna av nya fordon till SJ AB blivit försenade. Leveransförseningen har dessutom gjort personalsituationen ansträngd då utbildningen för de nya tågen krockat med annan utbildning. SJ AB har vidtagit en mängd åtgärder för att komma till rätta med problemen. SJ AB, Banverket och tågleverantören Alstom har alla ett intresse av att tågtrafiken ska fungera för resenärerna. Jag vet att SJ AB för en tät dialog med både Banverket och Alstom. I dag träffar SJ AB:s vd och Banverkets tillförordnade generaldirektör kommunerna runt Mälaren för att informera om sitt arbete.

Självklart följer jag frågan med stort intresse och tar regelbundet emot information om hur situationen utvecklas. Just nu tror jag att det är bättre att parterna arbetar för att lösa de väl kända problemen än att regeringen initierar överläggningar i frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.