Systembolagets ansvar för missförhållanden på vingårdar i Sydafrika

Skriftlig fråga 2016/17:270 av Amineh Kakabaveh (V)

Amineh Kakabaveh (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sveriges Televisions Uppdrag granskning visade nyligen (den 20 oktober 2016) ett program om vinarbetarnas situation i Sydafrika. Det visade sig att vinarbetarnas löner låg under lagstadgade minimilöner, att levnadsvillkoren såsom boende, hygien, sanitet och tillgången till rent vatten var under all kritik på vingårdarna, att fackligt aktiva fick sparken och så vidare. Tillsynsmyndigheterna är valhänta och kraftlösa. Det visade sig också att det svenska Systembolaget hade varit på besök men inte gjort någon godtagbar undersökning av förhållandena på de vingårdar, bland annat Robertsons Winery, varifrån bolaget importerade sina viner.

För ca 40 år sedan, under apartheidtiden, fattade den svenska riksdagen ett beslut om att bojkotta sydafrikanska viner på grund av apartheidpolitiken i allmänhet och inte minst på grund av de usla förhållandena i landets gruvor och på vingårdarna. I dag är apartheid avskaffat och embargot upphävt, men de som intervjuades i programmet förklarade att på landsbygden och på vingårdarna hade villkoren för befolkningen inte förändrats. Där var allt som under apartheidtiden.

För några år sedan besökte jag vingårdarna i Sydafrika. Jag har också bjudit in kvinnoorganisationen Sikhula Sonke, som jobbar stenhårt på vingårdarna för att organisera kvinnorna fackligt, till Sveriges riksdag. De har flera gånger påtalat de svåra förhållandena för de kvinnor som arbetade på vingårdarna. Sverige stödde kampen mot apartheid. Det är uppenbart att denna kamp inte är avslutad.

Jag vill därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vad avser ministern att göra för att Sveriges strävan att medverka till ett avskaffande av apartheid sker i praktiken och inte bara på pappret, genom att Systembolaget som ett statligt ägt företag tar sitt ansvar för hela leverantörskedjan, inkluderat dem som producerar vinet som vi köper i Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2016-11-02 Överlämnad: 2016-11-03 Anmäld: 2016-11-08 Svarsdatum: 2016-11-09 Sista svarsdatum: 2016-11-09
Svar på skriftlig fråga