Till innehåll på sidan

synskadades möjlighet att ta del av SVT-sändningar

Skriftlig fråga 1998/99:72 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-11-17
Anmäld
1998-11-23
Besvarad
1998-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:72 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till kulturministern om synskadades möjlighet att ta del av SVT-sändningar

den 17 november

Synskadade kan inte läsa textremsan i TV, vilket gör att de missar inslag som t.ex. intervjuer på främmande språk samt utländska program. Det räcker med att blunda nästa gång när Boris Jeltsin intervjuas under en nyhetssändning för att förstå den frustration som synskadade dagligen upplever och hur mycket de missar av televisionsutbudet. Detta problem kan lätt avhjälpas om textremsan läses upp i en särskild ljudkanal. SVT har trots att tekniken finns valt att avvakta den nya digitala sändningstekniken. Eftersom SVT nu har avvaktat under lång tid i denna fråga är det många som tvivlar på att en talad textremsa över huvud taget kommer att bli verklighet. Det krävs enligt min mening åtgärder inom en mycket snar framtid.

Mot bakgrund härav vill jag fråga kulturministern:

Vad avser kulturministern att göra för att SVT:s sändningar, i och med tillståndet för digital TV från årsskiftet, också blir tillgängliga för synskadade?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:72 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:72 om synskadades möjlighet att ta del av SVT-sändningar
    Kulturminister Marita Ulvskog

den 26 november

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vad jag avser göra för att Sveriges Televisions (SVT) sändningar, i och med tillståndet för digital TV från årsskiftet, också blir tillgängliga för synskadade.

Enligt 18 § i SVT:s tillstånd är SVT skyldig att beakta funktionshindrades behov. Program skall även produceras för speciella målgrupper. Genom att utnyttja befintlig och ny teknik skall företaget under tillståndsperioden (1997-2001) öka möjligheterna för funktionshindrade att ta del av programmen. I fråga om program om och för funktionshindrade får SVT, SR och UR sins emellan fördela ansvaret för olika slags insatser. Enligt public service-företagens anslagsvillkor gäller vidare att SVT:s, SR:s och UR:s samlade resurser för detta område skall vara minst oförändrade i jämförelse med verksamhetsåret 1996.

Regeringen föreskriver dock inte närmare i detalj hur företaget skall uppfylla skyldigheten att beakta funktionshindrades behov. Det är således inte regeringen, utan SVT, som inom ramen för sitt sändningstillstånd beslutar om vilka program som skall textas och om andra nödvändiga åtgärder för att göra programmen tillgängliga för funktionshindrade.

SVT har, vilket Marietta de Pourbaix-Lundin påpekar, förklarat att man under tillståndsperioden avser att genomföra försök med teknik som omvandlar textremsan till syntetiskt tal i samband med starten av digitala TV-sändningar. Regeringen har den 25 juni 1998 beslutat om sändningstillstånd för digitala sändningar för SVT. Sändningarna skall inledas senast den 1 januari 1999.

Regeringen har möjlighet att inför nästa tillståndsperiod föreslå förändringar av villkoren för SVT. Jag kan dock inte i dag uttala mig om vilka förändringar som kan bli aktuella med anledning av den fråga Marietta de Pourbaix-Lundin aktualiserat. Frågor om tillgänglighet för olika grupper av funktionshindrade kommer självklart att bli en viktig del av beredningsarbetet inför en ny tillståndsperiod för våra public service-företag.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.