Synnerligen ömmande omständigheter

Skriftlig fråga 2011/12:132 av Jansson, Eva-Lena (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-10
Anmäld
2011-11-10
Besvarad
2011-11-16
Svar anmält
2011-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 november

Fråga

2011/12:132 Synnerligen ömmande omständigheter

av Eva-Lena Jansson (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

I ett fall som uppmärksammats i Karlskoga har en familj fått besked om utvisning till Afghanistan, men dokument från lokala myndigheter visar att familjen är utsatt för hot. Fadern i familjen är svårt sjuk och yngsta barnet har tillbringat större delen av sitt liv i Sverige.

I utlänningslagen finns en undantagsbestämmelse, synnerligen ömmande omständigheter. Undantagsvis ska den bestämmelsen kunna ge grund för uppehållstillstånd när ingen av huvudgrunderna i utlänningslagen är tillämplig. Enligt lagtexten ska en samlad bedömning göras. Särskilt ska beaktas sökandens hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet. För barn behöver omständigheterna inte vara av samma allvar och tyngd för att uppehållstillstånd ska kunna meddelas. Flera humanitära organisationer menar att begreppet synnerligen ömmande omständigheter har kommit att tolkas alltför restriktivt. Flera partier i riksdagen har uttryckt att man vill få till stånd en förändring.

Min fråga till statsrådet Billström är följande:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder i närtid för att ändra begreppet synnerligen ömmande omständigheter utifrån att det kommit att tolkas alltför restriktivt?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:132 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 16 november

Svar på fråga

2011/12:132 Synnerligen ömmande omständigheter

Statsrådet Tobias Billström

Eva-Lena Jansson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder i närtid för att ändra begreppet synnerligen ömmande omständigheter utifrån att det kommit att tolkas alltför restriktivt.

Om en utlänning som ansöker om uppehållstillstånd efter inresa inte kan beviljas tillstånd på annan grund kan uppehållstillstånd undantagsvis ändå ges, om det föreligger synnerligen ömmande omständigheter. Vid prövningen ska en samlad bedömning göras. Hänsyn ska särskilt tas till den sökandes hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet. I ärenden som rör barn behöver omständigheterna inte ha samma allvar och tyngd som för vuxna.

Före den 31 mars 2006 fanns en bestämmelse i utlänningslagen om uppehållstillstånd på grund av humanitära skäl. De omständigheter som kunde utgöra grund för uppehållstillstånd enligt den bestämmelsen hade framkommit främst genom praxis, och innefattade bland annat sjukdom, anpassning till Sverige, humanitära skäl gällande anhörig i Sverige och politisk-humanitära skäl. Innehållet i begreppet humanitära skäl kom vidare att variera över tid. I samband med införandet av den nya instans- och processordningen, som presenterades av den dåvarande regeringen, ersattes humanitära skäl dels med utökade skyddsgrunder, dels med synnerligen ömmande omständigheter. Syftet var att ge skyddsgrunderna en mer framskjuten plats.

Utvärderingsutredningen hade i uppdrag att analysera hur bestämmelsen om uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter tillämpats. Uppdraget redovisades i slutbetänkandet Den nya migrations­processen (SOU 2009:56). Mot bakgrund av vad som framkom i betänkandet beslutade jag i april förra året att en fördjupad kartläggning av tillämpningen av bestämmelsen skulle ske.

Kartläggningen visar att myndigheterna i huvudsak har tillämpat bestämmelsen på det sätt som lagstiftaren har avsett samt att bestämmelsen tycks ha den undantagskaraktär som avsetts. Enligt kartläggningen har Migrationsverket vidare regelmässigt beaktat barnperspektivet, Synnerligen ömmande omständigheter och verkställighetshinder – en kartläggning av tillämpningen (Ds 2011:14).

Kartläggningen ger inte stöd för att en viss kategori sökande hamnat utanför tillämpningsområdet.

Mot den här bakgrunden är det min uppfattning att det i nuläget inte finns anledning att vidta ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.