Sveriges strategi för Latinamerika

Skriftlig fråga 2009/10:554 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-19
Anmäld
2010-02-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2010-03-02
Besvarad
2010-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 februari

Fråga

2009/10:554 Sveriges strategi för Latinamerika

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Katastrofen på Haiti har visat att det fortfarande finns ett oerhört svenskt folkligt intresse av och engagemang för också andra stater i Amerika än USA och Kanada. Sveriges intresse för dessa och då inte minst för Latinamerika har varit svalt på utrikesdepartementet. I fråga om ambassader och diplomatisk representation har regeringen fört en oklar och lite håglös politik. Ett år dras ambassaden in i Nicaragua och ett annat ska en ambassad öppnas i Bolivia. Sak samma har för all del gällt också för USA. Det för näringslivet så viktiga och anrika generalkonsulatet i New York slås igen tillsammans med konsulatet i Los Angeles samtidigt som något nytt ska öppnas i Houston.

Under Spaniens ordförandeskap i EU kommer de europeiska kontakterna med Latinamerika att lyftas fram. Stater som Brasilien och Argentina har stor påverkan även på världsekonomin. Sverige har tidigare och inte minst genom många flyktingar undan de tidigare militärdiktaturerna åtnjutit stor goodwill i Latinamerika. Sverige behöver återfinna en bra strategi i fråga om Latinamerika, inklusive Västindien!

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att utveckla en god utrikespolitisk strategi för Latinamerika?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:554 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 2 mars

Svar på fråga

2009/10:554 Sveriges strategi för Latinamerika

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att utveckla en god utrikespolitisk strategi för Latinamerika och Karibien.

Låt mig först säga att jag delar Ameer Sachets bedömning att Latinamerika har en stor och ökande påverkan på världsekonomin och att Sverige sedan länge spelat en positiv roll i regionen.

En viktig faktor när det gäller att bidra till långsiktiga relationer är att skapa förutsättningar för ett ökat handelsutbyte. Det omfattande strategiska partnerskapet mellan Brasilien och Sverige inom bland annat forskning och teknologi är ett bevis på den vikt vi fäster vid relationen med Latinamerika.

I regeringens satsning på stärkt diplomatisk närvaro avser vi att öppna en ambassad i La Paz, Bolivia. Exportrådet ser dessutom över möjligheten att stärka sin närvaro genom att öppna fler kontor i Latinamerika.

EU:s strategiska partnerskap med Latinamerika och Karibien är en plattform för att fördjupa och påverka det europeiska samarbetet med Latinamerika. EU är en mycket viktig ekonomisk och politisk partner till Latinamerika. Genom EU har Sverige goda möjligheter att driva de frågor vi fäster särskild vikt vid, vilket Sverige särskilt gjorde under det svenska EU-ordförandeskapet. Jag kan särskilt nämna genomförandet av MR-dialoger, att verka för respekt för mänskliga rättigheter och demokrati på Kuba, arbetet för ett strategisk partnerskap med Mexiko liksom genomförandet av det tredje toppmötet mellan EU och Brasilien, som ägde rum i Stockholm. Det sjätte toppmötet mellan EU:s och Latinamerikas stats- och regeringschefer i Madrid i vår kommer att bli ett tillfälle att bekräfta denna relation. Jag deltog i det femte toppmötet i Lima 2008 och har även för avsikt att delta i det kommande mötet.

Det svenska engagemanget i Latinamerika manifesteras också genom ett långvarigt utvecklingssamarbete. Sverige ger nu även ett omfattande humanitärt bistånd till Haiti och avser att bidra till återuppbyggnaden av landet.

Jag vill också nämna de pågående förhandlingarna om ett associationsavtal mellan EU och Centralamerika respektive frihandelsavtal med Colombia och Peru som ytterligare fördjupar samarbetet mellan EU och Latinamerika.

Avslutningsvis vill jag framhålla att besöksutbytet fortsätter. Ett statsbesök till Brasilien planeras i närtid och jag besökte för egen del nyligen Mexiko och Brasilien.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.