Sveriges strategi för den arktiska regionen

Skriftlig fråga 2019/20:152 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-10
Överlämnad
2019-10-11
Anmäld
2019-10-15
Svarsdatum
2019-10-23
Sista svarsdatum
2019-10-23
Besvarad
2019-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den nuvarande svenska strategin för Arktis är från 2011 och togs fram under dåtidens geopolitiska och säkerhetspolitiska läge. Sedan dess har en uppdatering gjorts, men den berörde endast klimat- och miljöfrågor. Det finns många andra frågor och områden som också är relevanta för den arktiska regionen i dag.

Det bor ungefär 4 miljoner människor i områdena kring Arktis, varav en tiondel tillhör ett urfolk. Kunskaperna om djur och natur är stora hos urfolken, och dessa kunskaper intresserar forskare mer och mer. Att värna kultur, traditioner och kompetens i den arktiska regionen är på många sätt ett globalt intresse.

Representanter för Norrbottens kommuner och Region Norrbotten har tagit fram Norrbottens politiska plattform för Arktis. Såväl som att en region i Sverige har en egen aktuell strategi bör Sverige som nation också ha det. FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, har gått ut och påtalat att strategin från 2011 inte längre är aktuell.

Med anledning av ovanstående är min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Vad ämnar ministern och regeringen göra för att en aktuell svensk strategi för Arktis ska komma på plats?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:152 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:152 av Cassandra Sundin (SD)
Sveriges strategi för den arktiska regionen

Cassandra Sundin har frågat mig vad regeringen och jag ämnar göra för att en aktuell svensk strategi för Arktis ska komma på plats.

Sveriges strategi för den arktiska regionen antogs av regeringen 2011. Syftet var att inför ordförandeskapet i Arktiska rådet 2011-2013 presentera Sveriges förhållande till Arktis, svenska prioriteringar och hur Sveriges Arktispolitik borde utvecklas. Strategin lyfter fram tre tematiska områden; klimat och miljö, ekonomisk utveckling och den mänskliga dimensionen.

Strategin uppdaterades 2016 avseende miljö- och klimatfrågorna och är till stor del fortsatt relevant. Samtidigt finns skäl att uppdatera kontexten för den svenska Arktispolitiken. Det gäller de omfattande klimat- och miljöförändringar som den arktiska regionen utsatts för, men även andra frågor såsom det ökade internationella intresset för regionen och den förändrade säkerhetspolitiska miljön.

Dåvarande utrikesminister Margot Wallström framhöll i årets utrikesdeklaration att den svenska Arktisstrategin kommer att uppdateras. Arbetet har nu påbörjats och kommer att intensifieras under hösten. Det är angeläget att dra nytta av hela den svenska kunskapsbasen rörande Arktis, inklusive på regional nivå och i urfolksorganisationer, för att få en så väl förankrad strategi som möjligt. Den uppdaterade strategin beräknas vara klar under nästa vår.

Stockholm den 23 oktober 2019

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.