Sveriges ställningstagande till kommissionens ansvarsfrihet

Skriftlig fråga 2011/12:436 av Persson, Peter (S)

Persson, Peter (S)

den 29 februari

Fråga

2011/12:436 Sveriges ställningstagande till kommissionens ansvarsfrihet

av Peter Persson (S)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Sverige, Nederländerna och Storbritannien valde vid Ekofinrådets möte den 21 februari att rösta mot en rekommendation om att bevilja kommissionen ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för 2010. Sverige anser att revisionsrättens granskning visar att det skett alltför många allvarliga fel i budgetgenomförandet. En av dem som Sverige inte velat bevilja ansvarsfrihet är den svenska kommissionären Cecilia Malmström (FP).

Att inte bli beviljad ansvarsfrihet i en styrelse utifrån att styrelsen brustit i den ekonomiska förvaltningen är en allvarlig sak. I en förening eller kommun öppnar detta upp för åtal gentemot styrelsens enskilda ledamöter från medlemmarnas sida.

Nu tillhörde inte Sverige majoriteten, men frågan är vad som hänt om vi gjort det. Sveriges röstning är också en kraftfull misstroendeförklaring mot den svenska kommissionären som rimligen borde lett vidare i ett avgångskrav om kommissionen inte beviljats ansvarsfrihet.

Hur avser statsministern att följa upp Sveriges ställningstagande att inte bevilja kommissionen ansvarsfrihet, vilket måste uppfattas så att en misstroendeförklaring riktats mot Sveriges kommissionär Cecilia Malmström?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2012-02-29 Anmäld: 2012-02-29 Besvarad: 2012-03-06 Svar anmält: 2012-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2012-03-06)