Utrikesdepartementet
|
Utrikesministern
|
|
|
|
|
|
|
|
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:22 av Björn Söder (SD) Sveriges säkerhetsråds-kandidatur
Björn Söder har frågat mig om uppgifterna rörande ”röstköp” stämmer och vad Sverige egentligen har förbundit sig till framgent gentemot ”staten Palestina” och dess intressen samt vad avsiktsförklaringen mellan Sverige och ”staten Palestina” innehåller.
I syfte att söka så brett stöd som möjligt för vår kandidatur till FN:s säkerhetsråd fördes under kampanjen samtal med nästintill alla världens länder. Palestinas stöd till den svenska kandidaturen baserades på regeringens folkrättsligt grundade Mellanösternpolitik. Denna politik stödjs av många länder. Sverige har inte gjort några utfästelser gentemot Palestina i utbyte mot stöd till Sveriges säkerhetsrådskandidatur. Påståenden om ”röstköp”, inte minst med tanke på att Palestina inte har rösträtt i generalförsamlingen utan endast deltar som observatörer, är helt grundlösa.
I samband med Palestinas utrikesminister Malkis besök i Stockholm den 28 maj 2016 undertecknades ett samförståndsavtal med standardtext om politisk, kulturell och ekonomisk dialog. Denna typ av samförståndsavtal har Sverige ingått med många länder genom åren. Någon specifik avsiktsförklaring avseende säkerhetsrådet gjordes inte under besöket. Regeringens ambition är dock att under medlemskapet söka dialog med de länder som står på säkerhetsrådets dagordning.
Konflikten mellan Israel och Palestina är en prioriterad fråga för FN:s säkerhetsråd och därmed för Sverige som medlem av säkerhetsrådet. Sveriges utrikespolitiska agerande vilar på principerna om respekt för folkrätten, försvar av de mänskliga rättigheterna, främjande av jämställdhet samt beaktande av det humanitära perspektivet. Dessa grundläggande värderingar kommer att genomsyra svenskt agerande i säkerhetsrådet.
Jag vill också kommentera två felaktigheter i Björn Söders frågeställning. Angående den UNESCO-resolution Söder nämner, betonar regeringen vikten av alla religioners tillträde till de heliga platserna vid Haram al-Sharif/Tempelberget. I interpellationssvar 2015/16:593 klargjorde jag att det inte finns något i den aktuella resolutionstexten som syftar till att frånta platsen sin religiösa betydelse för judendomen. Angående regeringens inställning till palestinsk terrorism har jag många gånger upprepat att den svenska regeringen varit tydlig i sitt avståndstagande från terroristhandlingar. I riksdagsfrågesvar 2015/16:880 förklarade jag att regeringen är tydlig i dialogen med företrädare för såväl Palestina som Israel om vikten att ta avstånd från våld och hatpropaganda och annat agerande som för parterna längre ifrån varandra.
Stockholm den 28 september 2016
Margot Wallström