Till innehåll på sidan

Sveriges representation vid sorgehögtiden i Madrid

Skriftlig fråga 2003/04:997 av Hamilton, Carl B (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-26
Anmäld
2004-03-26
Besvarad
2004-03-31
Svar anmält
2004-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga 2003/04:997

av Carl B Hamilton (fp) till statsminister Göran Persson om Sveriges representation vid sorgehögtiden i Madrid

Under några timmar onsdagen den 24 mars visade Spanien och världen solidaritet genom att övervara sorgehögtiden i Madrid för offren för terrorattacken den 11 mars 2004. I stort sett alla ledare deltog, liksom USA:s utrikesminister och många ledare från övriga världen.

Sverige deltog på en påfallande låg nivå, biträdande minister, jämfört med andra länder. På detta sätt uppträdde den svenska regeringen på ett sätt som av värdarna och andra länder måste uppfattas som ett uttryck för bristande engagemang och kanske till och med missaktning inför de anhöriga till dådens offer. Den låga nivån var sannolikt en ryggmärgsreaktion hos en regering som visat passivitet och låg profil i europafrågorna.

Statsministern försvarade sig samma dag och inför media med en bluff: att samma låga nivå som Sveriges regering valt för representation av Sverige i Madrid också skulle ha valts av övriga Norden och Baltikum. Detta är inte sant. Finlands och Estlands presidenter deltog. Norge företräddes av sin utrikesminister och kronprins och Danmark av landets justitieminister och kronprins. Alternativet till att statsministern bluffat är att han saknar kontroll över regeringskansliets arbete. Båda alternativen är oacceptabla.

Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att undvika felbedömningar av det slag som låg bakom det faktum att Sverige representerades på en jämfört med andra länder synbart mycket lägre nivå vid sorgehögtiden för att hedra offren för terrorattackerna i Madrid?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:997 besvarad av

den 31 mars

Svar på fråga 2003/04:997 om Sveriges representation vid sorgehögtiden i Madrid

Statsminister Göran Persson

Carl B Hamilton har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av diskussionerna om nivån på den svenska representationen vid sorgehögtiden för att hedra offren för terrorattackerna i Madrid.

Hamilton gör gällande att nivån på den svenska närvaron ger uttryck för bristande engagemang. Jag avvisar den tolkningen. Den svenska regeringen har vid flera tillfällen tydligt yttrat sin djupa bestörtning över bombdåden i Madrid och sitt medkännande med offren. Jag har som statsminister utryckt det svenska folkets solidaritet i direkta samtal med premiärminister Aznar och tillträdande premiärminister Zapatero. Utrikesminister Laila Freivalds medverkade i den kraftfulla manifestation mot terrorism som ägde rum i Madrid dagen efter dåden. Tre tysta minuter hölls i Sverige liksom i övriga Europa den 15 mars.

Minneshögtiden den 24 mars var ett värdigt uttryck för sorg och solidaritet. Vid denna manifestation företräddes regeringen av statsrådet Gunnar Lund. Flera europeiska länder gjorde likartade val. Bland annat valde övriga nordiska och baltiska regeringar att låta sig representeras av andra än regeringscheferna. Från vissa länder närvarade företrädare för kungahusen. Det svenska hovet meddelade att man inte hade möjlighet att delta.

Erfarenheterna från Madrid bidrar nu till EU:s fortsatta arbete med att motverka likartade dåd i framtiden. Europeiska rådet antog den 25@26 mars en viktig deklaration mot terrorism. I denna befäster EU-länderna sin ömsesidiga solidaritet i händelse av terrordåd.

Den 11 mars blir en europeisk minnesdag för terrorismens offer. Den svenska regeringen stöder förbehållslöst dessa åtgärder. Sverige kommer att fortsätta att delta aktivt i det europeiska arbetet för att bekämpa terrorismen och dess orsaker.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.