Sveriges nationalsång i kursplanen för musik

Skriftlig fråga 2019/20:361 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-12
Överlämnad
2019-11-13
Anmäld
2019-11-14
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I december väntas Skolverket lämna in ett förslag till regeringen angående ny kursplan i grundskolan. I denna kursplan stryks nationalsången, svenska och nordiska barnvisor samt psalmer ur musikundervisningen för lågstadieeleverna. Det är inte första gången som förslag från Skolverket väcker stark kritik, och de sedan tvingas backa ifrån dessa. Senast gällde det undervisningen om antiken. Inte minst i ett land som Sverige, som har tagit emot många invandrare, är det viktigt att aktivt arbeta för en gemensam nationell identitet. Att lära sig nationalsången och ta del av det gemensamma kulturarvet är ett viktigt inslag för framgångsrik integration.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att Skolverket inte ska tillåtas försvåra integrationen och undergräva vikten av en gemensam kultur?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:361 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2019/03760/S

U2019/03777/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:361 av Boriana Åberg (M)
Sveriges nationalsång i kursplanen för musik och fråga 2019/20:379 av Roland Utbult (KD) Skolverkets förslag till ändrade kursplaner

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder som jag kommer att vidta för att Skolverket inte ska tillåtas försvåra integrationen och undergräva vikten av en gemensam kultur. Roland Utbult har frågat vad jag avser att göra för att se till att Skolverkets hårt kritiserade förslag till nya kursplaner dras tillbaka.

Statens skolverk arbetar med att ta fram förslag till reviderade kurs- och ämnesplaner. Syftet är bl.a. att fakta och förståelse ska betonas tydligare och att kunskapskraven ska bli mindre omfattande och detaljerade. En annan del av arbetet är att se över relationen mellan innehåll och tid för undervisning. Utkast på förslag remitterades av Skolverket mellan den 25 september och 23 oktober. Myndigheten arbetar nu med att, utifrån de synpunkter som inkommit, färdigställa sina förslag och planerar att överlämna dessa till regeringen i december 2019.

Skolverket uppger på sin webbplats att det i debatten sprids felaktigheter och missförstånd om deras remitterade förslag, bl.a. att kunskaper tas bort bara för att vissa ord byts ut mot samlingsbegrepp. Skolverket framhåller vidare att det i debatten ofta glöms bort att kursplanerna är lärarnas arbetsverktyg. Det är lärarna som med sin kunskap och ämneskompetens ska omsätta kursplanerna i undervisningen för eleverna.

Enligt den nuvarande kursplanen i musik ska undervisningen i årskurs 1–3 bl.a. ta upp ”Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition.”. I Skolverkets remitterade förslag är detta nedkortat till ”Musik som knyter an till elevens vardagliga sammanhang och musikaliska traditioner vid olika högtider.”. Skolverket framhåller att detta inte innebär att nationalsången och de vanligaste psalmerna tas bort från undervisningen, utan att musik-lärare vet att nationalsången och de vanligaste psalmerna ryms inom ”musikaliska traditioner vid olika högtider”. Samtidigt ger skrivningen läraren ett större utrymme att anpassa musikval till musikaliska traditioner vid olika högtider.

Jag kan konstatera att det är regeringen, och inte Skolverket, som beslutar om kursplanerna i grundskolan. Det är viktigt för mig att kurs- och ämnesplanerna ska utgöra ett bra arbetsverktyg för lärarna både vid planering av undervisningens innehåll och vid bedömning av elevers kunskaper. Vidare anser jag att det är rimligt att undervisningen i ämnet musik även framöver tar upp musik som knyter an till våra gemensamma traditioner och högtider. Jag ser fram emot att i december ta del av Skolverkets färdiga förslag till reviderade kurs- och ämnesplaner. Dessa ska beredas inom Regeringskansliet och därefter kan regeringen ta ställning till förslagen.

Stockholm den 20 november 2019

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.