Till innehåll på sidan

Sveriges miljardärer och välfärdens finansiering

Skriftlig fråga 2012/13:217 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-12-18
Anmäld
2012-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-01-15
Besvarad
2013-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2012/13:217 Sveriges miljardärer och välfärdens finansiering

av Anders Karlsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

År 2012 kvalar 119 riktigt rika svenskar in på Veckans Affärers årliga lista över landets alla miljardärer. Det är elva fler än förra året. Den samlade förmögenheten för Sveriges miljardärselit är inte mindre än 1 300 miljarder kronor. Det motsvarar nästan 40 procent av Sveriges bnp. I snitt betyder det 11 miljarder kronor per miljardär. Ingvar Kamprad toppar precis som tidigare år listan med en förmögenhet på 500 miljarder kronor (hans pengar är dock registrerade utomlands). De allra flesta får nöja sig med en blygsam förmögenhet på under 3 miljarder kronor.

I USA gjorde 137 dollarmiljonärer ett upprop för högre skattesats som skickades till president Barack Obama och kongressen: ”Gör det rätta. Höj våra skatter”, skrev gruppen, som kallade sig Patriotiska miljonärer och anfördes av mångmiljardären Warren Buffet och Googles tidigare vd Doug Edwards. I väntan på att våra egna miljardärer i allmänhet och Ingvar Kamprad i synnerhet ska gripas av ett liknande engagemang för Sverige och för Sveriges gamla, sjuka och fattiga bör finansministern ta sig en riktig funderare kring hur denna grupp kan bidra mer till Sveriges välfärd.

Genom vilka initiativ avser statsrådet att se till att Sveriges miljardärer bidrar mer till den svenska välfärdens finansiering?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:217 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 15 januari

Svar på fråga

2012/13:217 Sveriges miljardärer och välfärdens finansiering

Finansminister Anders Borg

Anders Karlsson har frågat mig hur jag avser att se till att Sveriges miljardärer bidrar mer till den svenska välfärdens finansiering.

Den centrala ambitionen för regeringens ekonomiska politik är att varaktigt öka sysselsättningen och därmed också säkra välfärdens långsiktiga finansiering. Skattepolitiken har därför inriktats på att förstärka arbetsutbudet och varaktigt minska arbetslösheten genom att göra det mer lönsamt att arbeta, göra det lättare för företagen att anställa samt att förbättra villkoren för expansion och nyetablering av företag.

En verklig jobbtillväxt i Sverige förutsätter att företagen gör investeringar vilket kräver försörjning med riskvilligt kapital, särskilt för de mindre företagen. Tidigare skatteklimat i Sverige uppmuntrade till skatteplanering och utflyttning, framför allt bland de med stora kapitaltillgångar och resurser. Nyhetsrapporteringen från Frankrike, där man nyligen infört en kraftigt höjd inkomstbeskattning för de allra rikaste personerna, visar på liknande negativa effekter.

Tack vare en ansvarsfull politik som värnar de offentliga finanserna står Sverige starkt i finansieringen av välfärden i ett oroligt Europa. Jag avser att fortsatt använda mig av jobbskapande åtgärder för att trygga finansieringen av välfärden i Sverige.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.