Sveriges medverkan för att lösa konflikten mellan Eritrea och Etiopien

Skriftlig fråga 1999/2000:995 av Artin, Murad (v)

Artin, Murad (v)

den 23 maj

Fråga 1999/2000:995

av Murad Artin (v) till utrikesminister Anna Lindh om Sveriges medverkan för att lösa konflikten mellan Eritrea och Etiopien

När utrikesministern uttalade sig den 12 maj i år hade strider ånyo utbrutit mellan Etiopien och Eritrea. Det var Etiopien som laddat upp med trupper och gick till angrepp. Dessförinnan hade Etiopien under tre månader vägrat underteckna ett fredsavtal framlagt av Algeriet. Eritrea hade dock gjort det. Man kan inte tala om att det handlar om två parter ovilliga till fred utan nu endast en. Det etiopiska angreppet har ändrat karaktär.

Det handlar inte längre om att erövra de gränsområden som Etiopien betraktar som etiopiska. Kriget har tagit formen av en regelrätt invasion av Eritrea. Förutom att Etiopiens angrepp är ett brott mot folkrätten är det kostsamma kriget även en förbrytelse mot den etiopiska befolkningen, eftersom landet drabbats av svår torka och miljontals människor i landet hotas av svält.

Jag vill fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministerns vidta för att medverka till en snar fred mellan Eritrea och Etiopien samt förmå Etiopien att dra tillbaka sina trupper från eritreanskt område?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2000-05-24 Besvarad: 2000-05-31 Anmäld: 2000-06-06
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2000-05-31)