Sveriges handelsrelationer till Iran

Skriftlig fråga 2004/05:43 av Adelsohn Liljeroth, Lena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-23
Anmäld
2004-09-23
Besvarad
2004-09-29
Svar anmält
2004-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 september

Fråga 2004/05:43

av Lena Adelsohn Liljeroth (m) till näringsminister Leif Pagrotsky om Sveriges handelsrelationer till Iran

För alla som följer händelserna i Iran är det uppenbart att det religiös-politiska förtrycket i Iran inte har förbättrats, vilket till och med kan bekräftas av statistiken från den iranska regimens egna medier samt av oberoende organisationer; enligt Amnesty International är Iran det land i hela världen som avrättar flest människor per capita. Nyligen hängdes en 16-årig flicka, där hennes "brott" var att hon var för uppkäftig när hon anklagades för "okyskt beteende", vilket givetvis var en omskrivning för något annat.

Offentliga avrättningar och steningar av såväl kvinnor som män genomförs fortfarande och självklara demokratiska friheter, som yttrande- och tryckfrihet, finns inte ens på papperet. Organisationer som Amnesty har protesterat i många år, men regimen verkar oberörd. Samtidigt är Sverige angeläget om goda handelsförbindelser med Iran. Under de nio första månaderna 2003 ökade den svenska exporten till Iran med 88 % och Iran har blivit Sveriges snabbast växande exportmarknad. Men det ökande ekonomiska utbytet med Iran har en mörk baksida. I stället för att västvärlden kopplar handelsavtal med krav på demokratiska rättigheter, ställer den iranska fundamentalistiska terrorregimen krav på EU som innebär friare händer för mullorna och samtidigt en begränsning av iranska regimens opposition. Detta är extra oroväckande med tanke på iranska regimens spridning av internationell terrorism samt deras utveckling av kärnvapen.

Vad gör statsrådet för att Sveriges handelsrelationer till Irans förtryckarregim används för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i Iran?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:43 besvarad av

den 29 september

Svar på fråga 2004/05:43 om Sveriges handelsrelationer till Iran

Näringsminister Leif Pagrotsky

Lena Adelsohn Liljeroth har frågat mig vad jag gör för att Sveriges handelsrelationer till Iran används för att främja demokrati och mänskliga rättigheter.

Den svenska regeringen ser mycket allvarligt på situationen beträffande demokrati och mänskliga rättigheter i Iran. Vi har genom bland andra utrikesministern fördömt olika incidenter som till exempel avrättningen av 16-åriga Ateqeh Rajabi. Vår syn på hur de mänskliga rättigheterna respekteras i Iran framgår av den rapport om läget i Iran som finns på regeringens webbsida om de mänskliga rättigheterna.

Iran utgör i dag en växande handelspartner för Sverige, vilket leder till bredare kontaktytor mellan företag men också mellan människor. Regeringens uppfattning är att handelsrelationer i längden bidrar till öppnare samhällen och ger bättre förutsättningar för en konstruktiv dialog om till exempel mänskliga rättigheter. Denna metod kan vara mödosam och ta lång tid. Alternativet att införa handelsrestriktioner skulle medföra en risk för ytterligare isolering och endast gynna de krafter i Iran som motsätter sig kontakter med omvärlden. Vi anser dialog i stället för isolering vara den bästa vägen till att påverka situationen och utvecklingen i Iran. Våra handelsrelationer bidrar således till att främja förutsättningarna för att påverka Iran.

I samband med de regelbundna svensk-iranska blandkommissionsmötena på statssekreterarnivå som främst behandlar kommersiella frågor av gemensamt intresse, betonar vi alltid vikten av respekt för de mänskliga rättigheterna.

EU för en dialog med Iran inom flera olika områden: den så kallade allomfattande dialogen, den särskilda MR-dialogen och förhandlingarna om ett handels- och samarbetsavtal med därtill kopplade politiska krav. Till de krav som ställs hör bland annat respekt för de mänskliga rättigheterna. Sverige driver fortlöpande att krav ställs på Iran och att dialogen ska leda till konkreta förbättringar. Framför allt har vi krävt att Iran ska ratificera och efterleva FN:s centrala konventioner om de mänskliga rättigheterna. Under de möten som hittills ägt rum mellan EU och Iran inom den särskilda MR-dialogen har frågor som tortyr, dödsstraff, diskriminering, yttrandefrihet och rättsstatens principer diskuterats. Dialogen är ett medel för att påverka situationen, vilket kan gynnas av de ökade kontakter som handelsrelationerna utgör, och inte ett medel i sig.

Jag kan försäkra att vi även i fortsättningen noga kommer att följa och uppmärksamma situationen i Iran. Det svensk-iranska handelsutbytet ökar kontakterna mellan våra länder och iranska folkets impulser från omvärlden, och kan bidra positivt till framtida förändringar i Iran.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.