Sveriges diplomatiska relationer med Slovenien

Skriftlig fråga 2018/19:818 av Håkan Svenneling (V)

Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sverige och Slovenien har goda men sparsamma relationer. År 2010 beslutade dåvarande utrikesminister Carl Bildt att stänga Sveriges ambassad i Ljubljana, Slovenien. År 2012 stängde Slovenien sin ambassad i Stockholm, bland annat som en konsekvens av Sveriges beslut.

I ljuset av brexit och att Storbritannien förväntas lämna EU behöver Sverige som land hitta nya länder att samarbeta med för att få genomslag för vår politik och värderingar i EU.

Slovenien är en av EU:s medlemsstater och ett av de mindre länderna i EU. Samtidigt har landet i många avseenden en liknande syn på EU och delar inte Visegradländernas syn, vilken står betydligt längre från Sverige. Det finns därför förutsättningar för att Slovenien i framtiden ska ses som ett likasinnat land.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att utveckla de diplomatiska relationerna med Slovenien genom att till exempel öppna en ambassad i Ljubljana?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-06-25 Överlämnad: 2019-06-26 Besvarad: 2019-07-10 Sista svarsdatum: 2019-07-10 Anmäld: 2019-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga