Sveriges arbete för kristnas rätt att inte förföljas

Skriftlig fråga 2019/20:784 av Staffan Eklöf (SD)

Staffan Eklöf (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 15 januari publicerade organisationen Open Doors sin årliga lista över länder där kristna förföljs. Kristna anses vara den mest förföljda gruppen religionsutövare i världen. 260 miljoner kristna anges vara utsatta för allvarlig förföljelse eller värre, och förföljelsen ökar med tiden.

I Afrika sprider sig våldsam islamistisk förföljelse söderut, och det förefaller vara satt i system för att kristendomen ska trängas ut från kontinenten. I Kina ökar övervakning, press och repressalier, vilket minskar rörelseutrymmet för de kristna. I Nordkorea fängslas människor i omänskliga arbetsläger bara för att de är kristna eller för att de innehar en bibel. I Afghanistan mördas personer för att de konverterat från islam. Detta är fyra olika typer av förföljelse men bara ett axplock från en beklämmande sorglig statistik.

Det är viktigt att Sverige uppmärksammar brotten mot de kristna och påtalar dem för de regimer som begår dem eller som tittar åt annat håll när de sker. Det är viktigt att Sverige medverkar till lösningar som ökar kristnas säkerhet i Mellanöstern och i andra länder. Sverige bör även ge kristna församlingar stöd att bygga upp det som raserats.

Mot bakgrund av detta frågar jag utrikesminister Ann Linde följande:

 

Vad gör ministern och regeringen för att motverka förföljelse av kristna i andra länder och i flyktingläger?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-01-21 Överlämnad: 2020-01-22 Anmäld: 2020-01-23 Svarsdatum: 2020-01-29 Sista svarsdatum: 2020-01-29
Svar på skriftlig fråga