Sverige som ett digitalt föregångsland

Skriftlig fråga 2017/18:305 av Per-Arne Håkansson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-11-21
Överlämnad
2017-11-22
Anmäld
2017-11-23
Sista svarsdatum
2017-11-29
Svarsdatum
2017-12-01
Besvarad
2017-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Sverige är bland de mest digitala länderna i världen. I EU-samarbetet ligger Sverige i framkant när det gäller områden som uppkoppling, humankapital, användning av internet och integrering av digital teknik.

Ändå är en återkommande fråga som jag, och jag tror också ministern, möter vid företagsbesök och seminarier hur Sverige ytterligare kan utveckla det digitala samhället.

Utvecklingen går som bekant snabbt. Konkurrensen är tuff. Inom life science och sjukvården är en stor del av forsknings- och utvecklingsarbetet inriktat på digitala förutsättningar. E-handel är också ett område som växer starkt. Innovationstakten är hög med många nya start–ups på marknaden. 

Framför allt är de offentliga tjänsterna i fokus. I det EU-index kring digitalisering på den inre marknaden lyftes just detta område fram, ett område där Sverige inte ligger lika långt fram som inom övriga områden. Det kan handla om digital service på kommunal- och landstingsnivå och om förenklingar i vardagen för företag och enskilda medborgare.

Gränsöverskridande arbete är nödvändigt, inte minst i form av standardiseringslösningar, ett område där Sverige behöver agera i samarbete med andra länder i EU och globalt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att stärka digitaliseringens utveckling i hela samhället?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:305 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



PAGE

2


Dnr N2017/07109/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:305 av Per-Arne Håkansson (S) Sverige som ett digitalt föregångsland

Per-Arne Håkansson har frågat mig vilka initiativ jag avser vidta för att stärka digitaliseringens utveckling i hela samhället.

Regeringen har den 18 maj 2017 beslutat om För ett hållbart digitaliserat Sverige – en digitaliseringsstrategi. Strategin anger inriktningen för regeringens digitaliseringspolitik. Ett hållbart digitaliserat Sverige står för långsiktighet där mervärdet av digitalisering tillvaratas och utmaningar längs vägen hanteras. För att nå det övergripande målet att Sverige ska vara bäst på att använda digitaliseringens möjligheter, fokuserar regeringen sina insatser till strategins fem delmålsområden om digital kompetens, digital trygghet, digital innovation, digital ledning och digital infrastruktur.

Jag har inrättat ett digitaliseringsråd med tillhörande kansli för att stödja strategins genomförande. Bland digitaliseringsrådets uppgifter är att följa den internationella utvecklingen, ta fram relevanta indikatorer, vidareutveckla insatser och lämna förslag till konkreta åtgärder.

En samordnande statssekreterargrupp finns inom Regeringskansliet eftersom genomförandet av politiken för digitalisering kräver ett horisontellt angreppssätt över flera politikområden.

Jag har också bett OECD att genomföra en grundlig översyn av digitaliseringens utveckling i Sverige. Deras externa blick på hur vi arbetar med digitalisering i Sverige kommer ge nyttiga inspel till vilka områden vi behöver förstärka ytterligare.

I linje med ambitionerna i strategin har regeringen även presenterat en digitaliseringsstrategi för skolväsendet, en nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet, en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting om e-hälsa och i en satsning på digitalisering av den offentliga förvaltningen har regeringen i nästa års budget aviserat medel för en ny myndighet som ska samordna och stödja den förvaltningsövergripande digitaliseringen.

Ett tydligt ledarskap krävs där politiken agerar för att förbättra förutsättningar för att digitaliseringen av Sverige sker på ett sätt som ökar samhällsnyttan. Med strategin har hela regeringen åtagit sig att leda omställningen.

Stockholm den 30 november 2017

Peter Eriksson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.