Sverige och euron

Skriftlig fråga 1999/2000:1193 av Lönnroth, Johan (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-05
Besvarad
2000-07-14
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juli

Fråga 1999/2000:1193

av Johan Lönnroth (v) till statsminister Göran Persson om Sverige och euron

Den svenska regeringen har hittills sagt att frågan om ett svenskt EMU-deltagande ska avgöras i en svensk folkomröstning och att Sverige självt väljer om och när vi ska gå med.

I Europeiska centralbankens konvergensrapport 2000 står dock följande att läsa på s. 44: "Sverige deltar inte i ERM2. Sverige är en medlemsstat med undantag och har inte någon bestämmelse som gör det möjligt för landet att ställa sig utanför etapp tre av EMU. Sverige är därmed skyldigt enligt fördraget att införa eruon, vilket innebär att landet måste sträva efter att uppfylla samtliga konvergenskriterier, inklusive växelkurskriteriet."

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsministern vilka initiativ regeringen tänker ta för att också ECB ska förstå vad som gäller.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1193 besvarad av

den 14 juli

Svar på fråga 1999/2000:1193 om Sverige och euron

Finansminister Bosse Ringholm

Johan Lönnroth har frågat statsministern om vilka initiativ regeringen tänker ta för att ECB ska förstå vad som gäller vad avser hållningen till ett svenskt deltagande i valutaunionen. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Ett deltagande i valutaunionen är i hög grad ett politiskt beslut. Därför anser regeringen att ett politiskt beslut om ett svenskt deltagande i valutaunionen kräver ett brett folkligt stöd. Det är också regeringens uppfattning att ett beslut om deltagande ska underställas svenska folket för prövning i en folkomröstning.

Den svenska hållningen är väl känd. Bland övriga medlemsstater finns en allmän acceptans och respekt för den svenska hållningen och den svenska nationella processen, och andra medlemsstater har utformat sina egna nationella processer. När Europaparlamentet diskuterade vårens konvergensrapporter välkomnades avsikten att tillfråga folket i frågan.

Även den europeiska centralbanken är väl medveten om regeringens hållning. Det finns i nuläget ingen anledning att närmare diskutera frågan om ett svenskt inträde i valutaunionen med ECB.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.