Svenskt bistånd via skatteparadis

Skriftlig fråga 2008/09:780 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-25
Anmäld
2009-03-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-04-02
Svar anmält
2009-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 mars

Fråga

2008/09:780 Svenskt bistånd via skatteparadis

av Hans Linde (v)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Swedfund är ett statligt riskkapitalbolag som erbjuder riskkapital och kompetens för investeringar i utvecklingsländer i Afrika, Asien, Latinamerika och till länder i Östeuropa som inte är EU-medlemmar. Verksamheten finansieras via biståndsbudgeten. Sedan starten 1979 har man gjort över 200 investeringar i 60 länder. Swedfund har under de senaste åren fått utökade uppgifter, bland annat genom att riksdagen i höstas beslutade att överföra ansvaret för de så kallade startprogrammen från Sida till Swedfund och ett kapitaltillskott på 1 miljard kronor.

År 2008 beslutade Swedfund om investeringar på drygt 500 miljoner kronor. Tidningen Omvärlden har nu avslöjat att 20 procent av detta, 98 miljoner kronor, gått via skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Caymanöarna där insyn är obefintlig och alla transaktioner hålls hemliga. Detta borde strida mot regeringens ambition att ”sätta kvalité och resultat i centrum” för utvecklingssamarbetet.

Den norska regeringen har samtidigt beslutat att inga nya biståndssatsningar ska gå via skatteparadis och tillsatt en utredning om existerande investeringar i skatteparadis med målsättningen att Norge ska avveckla alla fonder i skatteparadis.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att svenska biståndsmedel inte ska överföras via skatteparadis?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:780 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 2 april

Svar på frågorna

2008/09:780 Svenskt bistånd via skatteparadis

2008/09:789 Biståndsmedel och skatteparadis

Statsrådet Gunilla Carlsson

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att svenska biståndsmedel inte ska överföras via skatteparadis. Vidare har Monica Green frågat mig om jag avser att ta initiativ för att svenska biståndspengar enbart slussas genom jurisdiktioner varmed Sverige har avtal om informationsutbyte på skatteområdet.

Jag besvarar frågorna i ett sammanhang.

Inledningsvis vill jag understryka att det inte är acceptabelt att vissa länder fungerar som en hamn för skattebrottslighet eller annat skatteundandragande. Sverige deltar därför aktivt inom såväl EU som OECD i arbetet med att öka transparensen på skatteområdet och förbättra det internationella informationsutbytet.

I sina respektive frågor nämner Hans Linde och Monica Green vissa fondinvesteringar som det statliga riskkapitalbolaget Swedfund International AB har genomfört. Det uppmärksammas att några av fonderna är registrerade på Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna och Mauritius.

Swedfunds uppgift är att, inom ramen för det svenska utvecklingssamarbetet, bidra till privatsektorsutveckling och tillväxt i utvecklingsländer och länder i Östeuropa som inte är EU-medlemmar. Bolaget verkar genom direktinvesteringar, lån samt via fonder som i sin tur investerar i företag i dessa länder.

Swedfund har ansett att fondinvesteringar varit ett effektivt sätt att nå flera små- och medelstora företag i länder där det kan vara svårt att göra direktinvesteringar. Att investera biståndsmedel i fonder är inte unikt för Swedfund. Även motsvarigheter till Swedfund, Världsbanksgruppens institution för privatsektorutveckling (International Finance Corporation, IFC), EIB, Afrikanska utvecklingsbanken och Sida har liknande engagemang. Regeringen anser emellertid att det finns anledning att se över detta arbetssätt.

Som Monica Green mycket riktigt påpekar pågår ett uppmärksammat nordiskt projekt för att få till stånd informationsutbytesavtal med så kallade skatteparadis. Här kan nämnas att Sverige och Caymanöarna har undertecknat informationsutbytesavtal den 1 april. När det gäller Brittiska Jungfruöarna är förhandlingarna långt framskridna och åtaganden har tidigare gjorts till OECD om att förbättra transparensen och informationsutbytet på skatteområdet. Sedan tidigare finns skatteavtal med bestämmelser om informationsutbyte mellan Mauritius och Sverige. Swedfund har inga investeringar i fonder som är registrerade i så kallade icke samarbetsvilliga länder.

Swedfund har sitt säte i Sverige. Det återflöde inklusive eventuell vinst som går tillbaka till Swedfund via fonden, används till nya investeringar i bolagets verksamhetsländer.

Det arbete som pågår på skatteområdet, bland annat inom ramen för det nordiska samarbetet, ser jag som mycket positivt. Men vi får självklart inte slå oss till ro med det. Kampen mot brottslighet och korruption är av central betydelse för att uppnå effektivitet i fattigdomsbekämpningen. Ett högt förtroende för att svenska biståndsmedel används i enlighet med gällande regler och på ett sätt som främjar fattigdomsminskning är oerhört viktigt. Vi ser därför för närvarande över denna fråga samt eventuella behov av åtgärder även på detta område. Den utredning som görs på uppdrag av norska Utrikesdepartementet kommer att beaktas i detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.