svenskt bistånd till Västbanken

Skriftlig fråga 2004/05:800 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-27
Anmäld
2005-01-27
Besvarad
2005-02-02
Svar anmält
2005-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 januari

Fråga 2004/05:800

av Luciano Astudillo (s) till statsrådet Carin Jämtin om svenskt bistånd till Västbanken

Israel har återupptagit bygget av den så kallade säkerhetsmuren på Västbanken. Detta trots att den internationella brottmålsdomstolen har fastslagit att de delar av barriären som byggs inne på Västbanken är olagliga. Israel presenterade i juni 2004 en ny byggnadsplan för muren. I en FN-rapport (The Humanitarian Impact of the West Bank Barrier on Palestinian Communities) görs en utvärdering av murbyggandets humanitära konsekvenser. I södra Hebron menar FN bland annat att planerna på att bygga ut muren kommer att försvåra möjligheterna för invånarna att säkra sitt uppehälle. Området har få odlingsmöjligheter och tillgång till marknader är således livsviktigt @ vilket byggandet med stor sannolikhet kommer att begränsa ytterligare. Tillgång till utbildning och sjukvård är redan minimal, och situationen förväntas bli värre. På norra Västbanken, i området Barta´a ash Sharqiya, så har muren redan bidragit till en arbetslöshet på 80 %. Utöver detta måste alla typer av livsmedel importeras @ inklusive vatten. FN fastslår att murbygget är oförenligt med de utvecklingsbehov som finns på delar av Västbanken i fråga om grundläggande sociala tjänster och infrastruktur. Detta har i sin tur lett till att internationella biståndsgivare blivit mer försiktiga när det gäller framtida utvecklingsprojekt i området då dess verkställighet inte kan försäkras. Enligt FN är biståndsgivare redan i dag tveksamma till att investera i biståndsprojekt på delar av Västbanken, och om muren byggs ut kommer situationen att bli än värre.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet hur hon avser att agera framöver när det gäller bistånd till utvecklingsprojekt på Västbanken.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:800 besvarad av

den 2 februari

Svar på fråga 2004/05:800 om svenskt bistånd till Västbanken

Statsrådet Carin Jämtin

Luciano Astudillo har frågat mig hur jag avser att agera framöver när det gäller bistånd till utvecklingsprojekt på Västbanken.

Låt mig först säga att jag till fullo delar frågeställarens oro över utvecklingen på Västbanken i skuggan av den separationsbarriär som Israel i strid med folkrätten fortsätter att bygga på ockuperad mark. Också utvidgningen av bosättningarna på Västbanken är mycket oroande.

Jag delar också FN:s bedömning att separationsbarriären på ockuperad mark är oförenlig med Västbankens utvecklingsbehov i fråga om grundläggande sociala tjänster och infrastruktur.

Detta tillsammans med de rent folkrättsliga aspekterna ligger också till grund för den svenska regeringens uppfattning att separationsbarriären på ockuperad mark måste nedmonteras och att ersättning ska utgå till dem som drabbats.

Precis som Luciano Astudillo beskriver så finns det en överhängande risk att den osäkerhet som separationsbarriären skapar gör att internationella biståndsgivares tveksamhet att bidra kan öka. En sådan utveckling skulle vara mycket olycklig.

Den svenska regeringen är medveten om dessa risker. I arbetet med att ta fram en ny landstrategi för det svenska utvecklingssamarbetet med Västbanken och Gaza tas denna problematik på stort allvar. Särskild uppmärksamhet kommer i framtiden till exempel att riktas mot behoven hos de palestinska befolkningsgrupper som riskerar att isoleras, eller som på grund av separationsbarriären redan har isolerats, från den övriga befolkningen på Västbanken. Det internationella utvecklingssamarbetet bidrar till att skapa möjligheter att bryta den förlamning av det ekonomiska livet som den israeliska avspärrningspolitiken resulterat i, men en långsiktigt hållbar lösning kan bara uppnås med politiska medel.

Den svenska regeringen kommer att verka för en fortsatt balans mellan insatserna på de palestinska områdena. Särskild vikt kommer att läggas på fortsatta stöd- och utvecklingsinsatser för Västbanken. Samarbetet med EU-länder och andra internationella givare kommer att intensifieras.

Det humanitära stödet kommer att fortsätta för att lindra de oacceptabla levnadsförhållanden som alltjämt råder på de palestinska områdena. Fortsatta krav kommer att ställas på Israel att uppfylla ockupantens folkrättsliga skyldigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.