Svenskar i etiopiskt fängelse

Skriftlig fråga 2006/07:1390 av Bodström, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-19
Anmäld
2007-06-19
Besvarad
2007-06-26
Besvarad
2007-07-03
Svar anmält
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 juni

Fråga

2006/07:1390 Svenskar i etiopiskt fängelse

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Tre svenskar har suttit i etiopiskt fängelse i flera månader. Under fängelsetiden träffade de, enligt egen utsaga, representanter från svenska Säkerhetspolisen vid två tillfällen och från svenska ambassaden vid tre tillfällen. Skador ska ha visats upp och uppgifter om att de har behandlats illa ska ha lämnats till personal från svenska ambassaden i Etiopien. Det sägs att även Säkerhetspolisen fått information om svenskarnas situation. Då ter det sig naturligt att Säkerhetspolisen för upp uppgifterna till Justitiedepartementet. Frågor av detta slag brukar också gemensamberedas mellan Utrikesdepartementet och Justitiedepartementet. Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitieminister Beatrice Ask följande.

När fick justitieministern information om den behandling som svenskarna utsatts för och vilken åtgärd vidtogs med anledning av den information hon fick om de svenskar som fängslats i Etiopien?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1390 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 26 juni

Svar på fråga

2006/07:1390 Svenskar i etiopiskt fängelse

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig när jag fick information om den behandling som de fängslade svenskarna i Etiopien utsatts för och vilken åtgärd som vidtogs med anledning av den information jag fick. Thomas Bodström ställde nyligen en fråga till mig med liknande innebörd. Mitt svar nu blir därför i stora drag detsamma.

I ärendet med de tidigare fängslade svenskarna i Etiopien agerade Säkerhetspolisen på uppdrag av Utrikesdepartementet. I arbetet med att få tillträde till svenskarna bad Utrikesdepartementet om assistans från Säkerhetspolisen för att få konsulärt tillträde, vilket man också fick.

I en muntlig redogörelse till Justitiedepartementet den 4 april i år, kort efter det första besöket hos de gripna i Etiopien, rapporterade Säkerhetspolisen att männen mådde förhållandevis väl. Enligt Säkerhetspolisen har männen själva uppgivit att de inte blivit utsatta för tortyr, men att en av dem ska ha fått ett slag i ansiktet.

Denna information ska enligt Säkerhetspolisen också ha lämnats till Utrikesdepartementet. Uppgifterna var inte av sådan karaktär att de föranledde någon åtgärd från min sida.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.