Till innehåll på sidan

Svenska påtryckningar mot Finlands covid-19-strategi

Skriftlig fråga 2020/21:1294 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-15
Överlämnad
2021-01-16
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Enligt en ny rapport från den finska jubileumsfonden Sitra ska Sverige i början av pandemin ha pressat Finlands regering att följa den svenska liberala linjen och åtminstone hålla skolorna öppna.

Den 12 mars förra året fick det finska social- och hälsovårdsministeriet regeringens uppdrag att förbereda införandet av en beredskapslag. Dagen efter ska den svenska regeringen, som då hade nära kontakt med sin finländska motsvarighet, ha klagat på de hårda restriktioner som Finland planerade och bett dem att åtminstone hålla skolor öppna. Tidningen Expressen skriver i dag, den 15 januari, att finska beslutsfattare flera gånger kontaktades från Sverige, även under extraordinära omständigheter, och innehållet i meddelandena var praktiskt taget alltid en önskan att Finland skulle hålla samhällets villkor så normala som möjligt. Isoleringen av Nyland var ett av svenskarnas bekymmer, står det i rapporten.

Den 16 mars utlyste Finlands president Sauli Niinistö undantagstillstånd. Expressen skriver vidare att det innebar bland annat stängning av alla skolor utom förskolor, nedstängning av de flesta offentliga institutioner som teatrar, bibliotek och museum. Antalet personer som fick träffas offentligt begränsades till högst tio stycken, och närstående förbjöds att besöka sjukvårds- och hälsoinrättningar om deras anhöriga inte var svårt sjuka. Medborgare och personer med uppehållstillstånd som återvände till Finland skulle sättas i karantän under två veckor.

Den finska strategin har, till skillnad från den katastrofala svenska, varit framgångsrik. Sverige har i dag över 10 000 dödsfall i covid-19 medan Finland har 616 döda i viruset.

När Expressen kontaktar regeringen med anledning av att Sverige försökt pressa Finland att följa Sveriges katastrofala strategi vill man inte kommentera uppgifterna.

Av denna anledning vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Stämmer uppgifterna om att den svenska regeringen försökt pressa Finland att följa den svenska strategin, och vilka slutsatser drar ministern av Sveriges respektive Finlands olika strategier?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1294 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1294 av Björn Söder (SD)
Svenska påtryckningar mot Finlands covid-19 strategi

Riksdagsledamot Björn Söder har frågat mig om uppgifterna stämmer att den svenska regeringen försökt pressa Finland att följa den svenska strategin och vilka slutsatser jag drar av Sveriges respektive Finlands olika strategier.

Inledningsvis vill jag klargöra att alla länder fattar sina egna beslut beroende på respektive lands nationella situation och förutsättningar. Från den svenska regeringens sida känner vi inte igen oss i de uppgifter som framkommit i media, vilket vi framhållit för finska regeringsföreträdare som i sin tur också dementerat uppgifterna.

Sedan pandemins utbrott har vi haft täta och kontinuerliga kontakter med Finland, liksom med våra andra grannländer, för att utbyta information och erfarenheter i frågor som rör hanteringen av pandemin. Sverige har under hela pandemin förespråkat dialog inför olika beslut som kan ha följder bortom de nationella gränserna. I samtal med Finland har vi framförallt fört en dialog gällande gränsregionen i norr. Genom denna dialog har vi trots reserestriktioner kunnat bibehålla möjligheten för arbetskraft att pendla, särskilt inom hälso- och sjukvårdsområdet. Detta har varit särskilt viktigt för både Sverige och Finland när det kommer till gränssamhällena längs med gränsen i norr, där samhället är beroende av dagliga passager över gränsen.

Målet med den svenska strategin är att hålla nere smittspridningen så mycket som möjligt. Vilka åtgärder som bör och kan sättas in och när detta ska ske är beroende av den nationella kontexten. För svenskt vidkommande handlar det om att sätta in rätt åtgärd vid rätt tillfälle för att få så stor effekt som möjligt, samtidigt som nödvändiga gränsöverskridande funktioner tas i beaktning. Vilka åtgärder som vidtas är något som hela tiden omprövas i takt med att smittspridningen ändras.

Stockholm den 27 januari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.