Svenska lokalproducenters möjlighet att sälja via Systembolaget

Skriftlig fråga 2006/07:1008 av Andersson, Jan R (m)

Andersson, Jan R (m)

den 12 april

Fråga

2006/07:1008 Svenska lokalproducenters möjlighet att sälja via Systembolaget

av Jan R Andersson (m)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

I Sverige finns i dag över 100 företagare som framställer lokalt producerade alkoholprodukter från svensk jordbruksråvara. Förutom ett antal mikrobryggerier för ölbryggning har under de senare åren Sverige även blivit ett vinproducerande land då nya druvor och odlingsmetoder gjort det möjligt att odla vindruvor även på våra breddgrader.

Ett stort problem för Sveriges mindre alkoholproducenter är att de i dag inte kan få avsättning för sina produkter. Systembolaget säljer i butik endast de produkter som finns i ordinarie sortiment och i begränsad utsträckning delar av beställningssortimentet. För att hamna i beställningssortiment krävs dessutom många gånger större produktionsvolymer än de som mindre producenter klarar av att leverera varför denna möjlighet är stängd för de flesta mindre producenter.

Den enda möjligheten för svenska alkoholproducenter att kunna sälja sina produkter till privatpersoner är därför att genomföra en så kallad privatimport. Det innebär att kunden, förutom att han eller hon måste känna till produkten, behöver besöka systembolagsbutiken tre gånger samt erlägga handpenning för att kunna handla en lokalt producerad vara. På detta sätt är det i praktiken omöjligt för de flesta mindre svenska producenter att få avsättning för sina produkter genom Systembolaget.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i syfte att möjliggöra för svenska mindre alkoholproducenter att kunna sälja sina produkter till privatpersoner via Systembolaget?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2007-04-12 Anmäld: 2007-04-12 Besvarad: 2007-04-18 Svar anmält: 2007-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2007-04-18)