Till innehåll på sidan

Svenska kvinnors rättssäkerhet vid anmälan om våldtäkt

Skriftlig fråga 2010/11:460 av Ericson, Gunvor G (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-04-21
Anmäld
2011-04-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2011-05-03
Svar anmält
2011-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 april

Fråga

2010/11:460 Svenska kvinnors rättssäkerhet vid anmälan om våldtäkt

av Gunvor G Ericson (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Det har blivit känt att svenska kvinnor har ifrågasatts när de anmält till polisen i Grekland att de blivit utsatta för våldtäkt.

Redan 2002 hävdade grekiska myndigheter att ”svenska kvinnor bara är ute efter försäkringspengar när de anmäler övergrepp”. Att grekiska justitieministern har beslutat begära en granskning av det fall som uppmärksammats efter att en kvinna anmält en våldtäkt på Samos 2008 och nu står åtalad för förtal är bra.

Men det är viktigt att även svenska myndigheter agerar så att svenska kvinnor kan känna sig trygga med att få en rättssäker process.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att svenska kvinnor ska kunna få en rättssäker behandling vid anmälan om våldtäkt?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:460 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 3 maj

Svar på fråga

2010/11:460 Svenska kvinnors rättssäkerhet vid anmälan om våldtäkt

Utrikesminister Carl Bildt

Gunvor G Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att svenska kvinnor ska kunna få en rättssäker behandling vid anmälan om våldtäkt.

Regeringen välkomnar den grekiske justitieministerns beslut att begära en granskning av det specifika fall där en svensk kvinnas anmälan av en våldtäkt på Samos 2008 resulterat i att hon åtalats för förtal. Regeringen kommer att följa ärendet noga.

Befintlig svensk lagstiftning ger möjligheter att bistå och stödja personer som är brottsoffer respektive frihetsberövade i utländska brottmål. Enligt lagen (2003:491) om konsulärt ekonomiskt bistånd kan den som blivit utsatt för våldsbrott i utlandet vara berättigad till såväl ekonomiskt som personligt bistånd från svensk utlandsmyndighet i anslutning till brottet och på de villkor som lagen ställer. Allmän rättshjälp till brottsoffer för anlitande av juridiskt biträde, söks hos och prövas av Rättshjälpsmyndigheten, enligt rättshjälpslagen (1996:1619). Om brottmålet avser sexualbrott får rättshjälp beviljas även i utländska brottmål utan krav på särskilda skäl.

Inom EU har kommissionen aviserat att man under 2011 avser att lägga fram ett ”brottsofferpaket” innehållande bland annat ett direktiv som är tänkt att ersätta rambeslutet om brottsoffers ställning i straffrättsliga förfaranden (2001/220/RIF). Härutöver förväntas paketet även innehålla ett meddelande och två förordningar om skyddsåtgärder i straff- respektive civilrättsliga förfaranden. Det ungerska ordförandeskapet har som komplement till kommissionens brottsofferpaket tagit initiativ till en färdplan för att stärka rättigheterna för och skyddet av brottsoffer. Färdplanen presenterades den 12 april 2011.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.