Svenska hus till Japan

Skriftlig fråga 2010/11:392 av Eneroth, Tomas (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-03-17
Anmäld
2011-03-17
Besvarad
2011-03-23
Svar anmält
2011-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 mars

Fråga

2010/11:392 Svenska hus till Japan

av Tomas Eneroth (S)

till närings- och energiminister Maud Olofsson (C)

Jordbävningskatastrofen i Japan har resulterat i en omfattande förstörelse. Stora insatser görs nu för att rädda liv och genomföra hjälpinsatser för drabbade – och det råder givetvis ingen tvekan om att även Sverige kan och bör bistå med det stöd som efterfrågas. Den återuppbyggnad som framöver bör ske kommer att kräva stora investeringar och ta omfattande produktionsresurser i anspråk. Även om det givetvis är katastrofinsatser och räddningsinsatser som nu står på agendan, är det viktigt att också analysera vilka mer långsiktiga behov som behöver mötas. Hundratusentals människor står utan bostad och skolor, äldreomsorg och andra institutioner behöver byggas upp i närtid.  Redan nu har det förekommit förfrågningar från japanskt håll om svenska trähusbranschens möjligheter att bidra med såväl kompetens som byggande. Ett antal länsstyrelser har redan uppmärksammat detta. Mot bakgrund av den utmaning som väntar torde en rimlig utgångspunkt vara att Sverige nationellt samordnar och understöder svensk trähusindustris möjligheter att kunna bistå Japan med det stöd som efterfrågas.

Min fråga till närings- och energiministern blir därför vilka initiativ hon är beredd att ta för att undersöka förutsättningarna för svensk trähusindustri att bistå i återuppbyggnaden efter jordbävningskatastrofen i Japan.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:392 besvarad av Närings- och energiminister Maud Olofsson

den 23 mars

Svar på fråga

2010/11:392 Svenska hus till Japan

Närings- och energiminister Maud Olofsson

Tomas Eneroth har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att undersöka förutsättningarna för svensk trähusindustri att bistå i återuppbyggnaden efter jordbävningskatastrofen i Japan. Låt mig börja med att uttrycka mitt stora deltagande i vad det japanska folket går igenom och intyga att regeringen följer utvecklingen noga för att kunna bistå med hjälp där så är möjligt.

Ett av de områden där behoven av hjälp är stor är att ordna bostäder åt dem som fått sina hem förstörda till följd av katastrofen, men många andra typer av byggnader måste också till för att få samhället att fungera fullt ut igen. Sverige har en väl utvecklad trähusindustri som har stor erfarenhet av exportverksamhet. Det finns även företag som har levererat jordbävningsklassade trähus till Japan, vilket visar på den kompetens och kapacitet som finns i sektorn.

Länsstyrelsen i Västerbotten, som deltar i det länsövergripande samarbetet Trästad 2012 tillsammans med Dalarna, Kronoberg och Västra Götaland, har haft kontakt med svenska företag på området som velat bidra på olika sätt. Jag välkomnar varmt det här uttrycket av solidaritet från näringslivets sida, likaväl som Länsstyrelsen i Västerbottens initiativ.

Regeringen har inte fått någon förfrågan från japanska myndigheter om stöd på det här området, men vi för samtal med flera av våra myndigheter kring de eventuella åtgärder som krävs för att svenska företag inom trähusindustrin ska kunna möta förfrågningar från Japan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.