Svenska från dag ett

Skriftlig fråga 2015/16:1505 av Elisabeth Svantesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-08
Överlämnad
2016-08-11
Besvarad
2016-08-25
Sista svarsdatum
2016-08-25
Anmäld
2016-08-25
Svarsdatum
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Den 9 juli 2015 fattade regeringen beslut om en satsning på svenska från dag ett. Syftet var att asylsökande och nyanlända på anläggningsboende ska få möjlighet att lära sig svenska och få kunskap om det svenska samhället från dag ett i Sverige.

Antal personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem varierar från månad till månad. Den 1 januari 2016 fanns det 182 000 personer inskriva. Den 1 augusti 2016 finns det 152 000 personer inskrivna.

Det har nu gått drygt ett år sedan regeringens beslut om svenska från dag ett.

Min fråga till gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic är; Hur har ministern säkerställt att asylsökande i Sverige har erbjudits och genomgått svenskundervisning under asyltiden sedan den 9 juli 2015 då regeringens satsning presenterades?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1505 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2016/03341/UF

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1505 av Elisabeth Svantesson (M) Svenska från dag ett

Elisabeth Svantesson har frågat mig hur jag säkerställt att asylsökande i Sverige har erbjudits och genomgått svenskundervisning under asyltiden sedan den 9 juli 2015 då regeringens satsning presenterades.

I juli 2015 presenterade regeringen sin satsning Svenska från dag ett. Syftet var att göra väntetiden för asylsökande och nyanlända på anläggningsboenden meningsfull genom att erbjuda undervisning i svenska och samhällsorientering. Uppdraget att anordna verksamheten gick till studieförbunden. Tack vare sin stora flexibilitet och närvaro i alla Sveriges kommuner kunde studieförbunden komma igång med sin verksamhet redan i mitten av augusti samma år. Under 2015 sökte knappt 163 000 personer asyl i Sverige. Studieförbunden anordnade, från mitten av augusti till årets slut, drygt 73 500 deltagarplatser. Verksamhet anordnades i 239 kommuner. Under perioden januari till juni 2016 har studieförbunden anordnat drygt 58 000 deltagarplatser.

De medel som avsatts för satsningen har hanterats av Folkbildningsrådet som fördelat resurserna efter ett ansökningsförfarande där studieförbunden fått ange hur många personer de skulle kunna anordna verksamhet för. Användningen av medlen regleras genom förordning (2015:521) om statsbidrag till särskilda folkbildningsinsatser för asylsökande och vissa nyanlända invandrare. Av förordningen framgår bl.a. vad statsbidraget får användas till och att studieförbunden ska redovisa hur medlen använts och vilka resultat som uppnåtts. Det har sedan varit upp till varje studieförbund att finna deltagare och anordna en verksamhet som anpassats efter målgruppens behov. Av förordningen framgår vidare att studieförbunden ska föra en dialog med Migrationsverket om var de verksamheter som statsbidraget lämnas för ska bedrivas.

Under 2016 har regeringen också beslutat att utöka satsningen till att även omfatta folkhögskolorna som utförare.

Vid flera tillfällen har folkbildningen tagits i anspråk för att genomföra utbildningsinsatser inom skilda områden. Genom bl.a. sin närvaro i samtliga Sveriges kommuner, sin flexibla infrastruktur, sina medlemsorganisationer och långa och gedigna erfarenhet av att arbeta uppsökande och med olika deltagargrupper är folkbildningen mycket väl lämpad att genomföra verksamhet inom ramen för Svenska från dag ett. Få andra aktörer i Sverige hade på mindre än fem månader och med begränsad tid till förberedelser kunnat anordna en meningsfull verksamhet av god kvalitet för så många människor.

Folkbildningsrådet har den 1 juni 2016 lämnat en sammanfattande redogörelse till regeringen. Av rapporten framgår bl.a. vilken verksamhet som anordnats liksom en samlad bedömning av statsbidragets effekter i förhållande till dess syfte. Av rapporten framgår också exempelvis antal deltagare per studieförbund och i vilka kommuner verksamhet anordnats.

Studieförbunden i samverkan har också utarbetat en egen rapport som belyser satsningen från olika infallsvinklar.

Genom dessa redovisningar, liksom genom bl.a. verksamhetsbesök och möten med olika aktörer, har regeringen kunnat säkerställa att satsningen kunnat nå ett stort antal asylsökande och nyanlända i huvuddelen av Sveriges kommuner.

Stockholm den 23 augusti 2016

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.