Svensk lagstiftning vid insats utomlands

Skriftlig fråga 2009/10:340 av Lindgren, Else-Marie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-14
Anmäld
2009-12-14
Besvarad
2009-12-21
Svar anmält
2009-12-21
Besvarad
2009-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2009/10:340 Svensk lagstiftning vid insats utomlands

av Else-Marie Lindgren (kd)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

För Försvarsmaktens insatsförband gäller övergripande svensk lagstiftning även vid insats utomlands. Svensk lagstiftning är huvudsakligen anpassad till vårt civila samhälle i fredstid i Sverige, men det kan i ett insatsområde uppträda situationer där ett strikt tillämpande av lagstiftningen kan få negativa konsekvenser som inte är förutsägbara. Ett exempel på detta är akut omhändertagande av skadade soldater i fält.

Den svenska lagstiftningen (SOSFS 2000:1, 4 kap. 2 och 3 §§) säger att ”icke legitimerad personal icke kan administrera morfin till någon annan”. Generalläkaren Tillsyn, stående under regeringen i sin tillsynsfunktion, har tolkat denna lagstiftning ordagrant och sett till att detta har implementerats i Försvarsmaktens insatsstyrka. Konsekvensen av detta har blivit olycklig då det i praktiken visat sig att det kan dröja innan svensk legitimerad militär sjukvårdspersonal eller annan militär personal med utökad sjukvårdsutbildning kommer fram till den skadade soldaten och kan ge smärtlindrande. Lagstiftningen bör anpassas i dessa extrema situationer.

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att säkerställa att svårt skadade svenska soldater får bästa behandling och smärtlindring i fält?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:340 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 21 december

Svar på fråga

2009/10:340 Svensk lagstiftning vid insats utomlands

Försvarsminister Sten Tolgfors

Else-Marie Lindgren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att svårt skadade svenska soldater får bästa behandling och smärtlindring i fält.

Försvarsmakten ansvarar för hälso- och sjukvård i internationella insatser. Generalläkaren är tillsynsmyndighet över hälso- och sjukvården inom Försvarsmakten.

För den svenska insatsen i Afghanistan gäller följande. På campen – Camp Northern Light – finns en förbandsplats med läkare och sjuksköterskor för daglig sjukvård och första hjälpen. Där finns också sjuktransport med fem sjukvårdsgrupper som var och en har en ambulansutrustad pansarterrängbil. I den regionala enheten för säkerhet och återuppbyggnad (PRT) Mazar-e-Sharif finns tillgång till så kallad framskjuten kirurgisk förmåga (FKF). Denna personal är utgångsgrupperad i Camp Northern Light. FKF består av läkare, sjuksköterskor och närskyddssoldater. FKF kan också användas för att tillfälligt förstärka sjukvårdsresurserna på respektive provinskontor och Military Observation Team. På två provinskontor och på Camp Northern Light finns förberedda operationssalar som FKF kan använda. Det har i allmänhet varit svårt att rekrytera framför allt kirurg och narkosläkare till FKF. Under den nyligen inledda FS 18-insatsen kommer kirurg- och narkosläkarbefattningarna att vara bemannade hela missionstiden.

Insatsen i Afghanistan är en multinationell insats där vi, på FN-mandat, deltar tillsammans med 42 andra länder. På den tyska Camp Marmal i Mazar-e-Sharif finns ett modernt fältsjukhus. Vid behov av kvalificerad sjukvård kan Sverige utnyttja det tyska fältsjukhuset. Transporttiden mellan den svenska campen och den tyska är 40–60 minuter med ambulans. Om en skadad behöver vård en längre tid eller det krävs till exempel upprepade operationer, transporteras den skadade hem med flyg.

Efter återkomsten till Sverige hålls hemkomstsamtal med all personal i insatsen. Vid behov följs dessa samtal upp med fortsatta samtal, enskilt eller i grupp.

För att få ett underlag för att kunna utveckla omhändertagandet av veteransoldater tillsatte regeringen Veteransoldatutredningen. Den skulle lämna förslag till en svensk veteranpolitik, det vill säga ansvaret för personalen före, under och efter internationella militära insatser. I sitt slutbetänkande hösten 2008 lämnade utredningen förslag på en rad områden (SOU 2008:91). Det gällde bland annat rekrytering och insatsfrekvens, arbetsmiljö och risker, medicinskt omhändertagande, Försvarsmaktens ansvar att följa upp dem som deltagit i internationella insatser, ansvaret för rehabilitering, stödet till anhöriga och statens erkännande till dem som deltagit. Vidare föreslog utredningen att den nuvarande lagen om utlandsstyrkan inom Försvarsmakten ska ersättas med en ny lag.

Utredningens betänkande har remissbehandlats och remissinstanserna var i allmänhet positiva till förslagen. Regeringen kommer att lämna en proposition till riksdagen i början av 2010.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.