Svensk insats för vård för skadade vid Majdan i Kiev, Ukraina

Skriftlig fråga 2013/14:487 av Pethrus, Désirée (KD)

Pethrus, Désirée (KD)

den 12 mars

Fråga

2013/14:487 Svensk insats för vård för skadade vid Majdan i Kiev, Ukraina

av Désirée Pethrus (KD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Folket i Ukraina har den senaste tiden visat stort mod i demonstrationerna på Självständighetstorget, Majdan, i Kiev, det torg de samlats på för att visa sitt missnöje med den före detta presidenten Viktor Janukovytjs styre. Folket vill inte falla tillbaka till den tid då man styrdes från Moskva, utan man vill välja sin egen framtid. Demonstranterna var bestämda och höll ut på torget trots sträng kyla. I slutet av februari tog Janukovytj till med hårdhandskarna, och flera demonstranter sköts ned av prickskyttar. Ukrainas riksåklagare Oleg Machnitski säger att man fått bekräftat att krypskyttar funnits på en byggnad i centrala Kiev men att det ännu ej är klarlagt vilka som avlossat skotten. Dess värre har ett hundratal människor dödats på Kievs gator. Och ett stort antal skadade lider fortfarande, då det inte finns tillräcklig vård att få i Ukraina.

Lettland, Estland, Polen, Tyskland, Rumänien, Kanada och Israel, förmodligen fler, hjälper nu till med att hjälpa de skadade med vård och rehabilitering. Även Sverige bör kunna göra en insats. Sverige har ju en mycket bra beredskap genom Svenska nationella ambulansflyget, SNAM, för att kunna göra en flygning till Kiev för att hämta skadade. Det vore ett utmärkt sätt att visa praktisk solidaritet med de skadade och Ukraina i denna svåra stund.

Jag har följande fråga:

Vad anser utrikesministern att Sverige kan bidra med så att de skadade demonstranterna från Majdan i Ukraina kan få akut vård och behandling?

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld: 2014-03-12 Inlämnad: 2014-03-12 Svar anmält: 2014-03-19 Besvarad: 2014-03-19
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2014-03-19)