Svensk förskola utan svensktalande personal

Skriftlig fråga 2017/18:1409 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-31
Överlämnad
2018-06-01
Anmäld
2018-06-04
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

På Missansia förskola i min hemkommun Norrköping kan ingen i personalen för småbarnsgruppen tala svenska. Det visar sig även att ingen i personalen är legitimerad förskollärare. Allt detta framkom efter att kommunen gjort ett, inte alls särskilt vanligt förekommande, tillsynsbesök.

Skollagen är tydlig i detta avseende. Alla barn ska ha möjlighet att lära sig det svenska språket, och det är extra viktigt i skolor som denna då samtliga 25 inskrivna barn utom ett har vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska. Således är skolan det enda stället för nästan samtliga barn att utveckla sin svenska, och när uppgifter som dessa kommer fram tydliggör de bilden av ett Sverige som fullständigt kapitulerat för en utveckling där parallella samhällen växer fram.

Det kanske mest grundläggande kravet man kan ställa på en svensk skola är att personalen talar svenska – såvida det inte finns särskilda skäl – och det minsta man kan förvänta sig är att åtminstone någon är behörig som lärare med giltig legitimation.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Är det rimligt att skolor bedriver undervisning utan att personalen kan tala svenska, och vad avser ministern och regeringen att göra för att förhindra att skolor som brister kan fortsätta med sin undervisning när det sker så pass få kontroller?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1409 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)



U2018/02511/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1409 av Markus Wiechel (SD)
Svensk förskola utan svensktalande personal

Markus Wiechel har frågat mig om det är rimligt att skolor bedriver undervisning utan att personalen kan tala svenska, och vad jag och regeringen avser att göra för att förhindra att skolor som brister kan fortsätta med sin undervisning när det sker så pass få kontroller.

Utbildningen inom skolväsendet ska främja alla barns utveckling och lärande och vara likvärdig inom varje skolform oavsett var i landet den anordnas. Förskolan ska enligt läroplanen lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling. Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Språklagen (2009:600) slår fast att svenska är huvudspråket i Sverige. Av skollagen (2010:800) framgår att förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Var och en som är bosatt i Sverige ska därmed ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda svenska. Därutöver ska den som har ett annat modersmål än svenska ges möjlighet att utveckla och använda sitt modersmål. För att medverka till att barn utvecklar svenska språket krävs givetvis att det finns personal som behärskar svenska.

Undervisningen i skolväsendet ska enligt skollagen ske under ledning av lärare eller förskollärare. Det är förskollärare som ansvarar för undervisningen i förskolan. Förskollärare ska enligt läroplanen ansvara för att barnen stimuleras och utmanas i sin språk­ och kommunikationsutveckling. Förskollärarnas kompetens och särskilda ansvar är mycket viktigt för att garantera en likvärdig förskola av hög kvalitet. Utöver förskollärare får det i undervisningen finnas annan personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens utveckling och lärande främjas.

Ytterst är det huvudmannen som ansvarar för att utbildningen genomförs i enlighet med bestämmelserna i skollagen och läroplanen. Varje huvudman inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt följa upp och se till att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande författningar.

Jag noterar också att i det fall som frågeställaren refererar till förefaller utbildningsnämnden i den berörda kommunen ha beslutat att förelägga förskolan att vidta åtgärder och ordförande i utbildningsnämnden angett att nämnden vid uteblivna åtgärder kan utdöma vite.

Statens skolinspektion har regelbunden tillsyn över alla kommunala huvudmän för förskolor. När det gäller fristående förskolor är det den kommun där förskolan är belägen som utövar tillsyn. Skolinspektionen utövar också tillsyn över hur en kommun uppfyller sina skyldigheter och sitt tillsynsansvar i fråga om enskilda huvudmän. Inom ramen för tillsynen finns möjligheter till flera sanktioner. I direktiven till Skolmyndighetsutredningen (dir 2017:37) har regeringen gett utredningen i uppdrag att föreslå förändringar i syfte att säkerställa att tillsynen av förskolor och huvudmän för förskolor bedrivs på ett adekvat sätt. Utredaren har den 11 juni 2018 lämnat sitt betänkande (SOU 2018:41).

Stockholm den 13 juni 2018

Gustav Fridolin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.