Svensk förskola utan svensktalande personal

Skriftlig fråga 2017/18:1409 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

På Missansia förskola i min hemkommun Norrköping kan ingen i personalen för småbarnsgruppen tala svenska. Det visar sig även att ingen i personalen är legitimerad förskollärare. Allt detta framkom efter att kommunen gjort ett, inte alls särskilt vanligt förekommande, tillsynsbesök.

Skollagen är tydlig i detta avseende. Alla barn ska ha möjlighet att lära sig det svenska språket, och det är extra viktigt i skolor som denna då samtliga 25 inskrivna barn utom ett har vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska. Således är skolan det enda stället för nästan samtliga barn att utveckla sin svenska, och när uppgifter som dessa kommer fram tydliggör de bilden av ett Sverige som fullständigt kapitulerat för en utveckling där parallella samhällen växer fram.

Det kanske mest grundläggande kravet man kan ställa på en svensk skola är att personalen talar svenska – såvida det inte finns särskilda skäl – och det minsta man kan förvänta sig är att åtminstone någon är behörig som lärare med giltig legitimation.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Är det rimligt att skolor bedriver undervisning utan att personalen kan tala svenska, och vad avser ministern och regeringen att göra för att förhindra att skolor som brister kan fortsätta med sin undervisning när det sker så pass få kontroller?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-05-31 Överlämnad: 2018-06-01 Anmäld: 2018-06-04 Svarsdatum: 2018-06-13 Sista svarsdatum: 2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga