Svälten i Sahelregionen

Skriftlig fråga 2009/10:762 av Sachet, Ameer (s)

Sachet, Ameer (s)

den 28 april

Fråga

2009/10:762 Svälten i Sahelregionen

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

EU:s biståndsorgan varnade i januari att miljontals människor i Sahelregionen söder om Sahara kan drabbas av hungersnöd under 2010 om ingenting gjordes. Varningen kom efter det att Niger bekräftat en läckt prognos om matbrist i landet. Enligt beräkningarna skulle hälften av landets befolkning på 15 miljoner drabbas. Matbrist hotade även Nigers grannländer Burkina Faso, Tchad, Mali samt i norra Nigeria.

I april rapporterades att i de södra delarna av Niger går barnen inte längre i skolan. Familjerna har tvingats lämna sina hem på grund av hungern för att söka efter något att äta på annat håll. Åtta miljoner människor är drabbade av hunger i Niger, rapporterades det, och av dessa hotas närmare tre miljoner av extrem matbrist och till och med svält. Enligt nyhetsbyrån AFP har redan 50 barn dött av svält i landet i år. Enligt hjälporganisationen US-Aid har antalet undernärda barn som får hjälp vid landets matcentraler ökat med 70 procent jämfört med förra året. Bakgrunden är att bristen på regn i Niger har lett till kraftigt minskade skördar. Vattenbrist och brist på betesmark för boskapen leder till att både djurs och människors liv är i fara. Boskapen är det huvudsakliga levebrödet i Niger och om djuren dör så leder det till undernäring också för människor.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta inom Sverige och inom EU när det gäller matbristen i Niger och Sahelregionen?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2010-04-28 Anmäld: 2010-04-28 Besvarad: 2010-05-06 Svar anmält: 2010-05-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-05-06)