Svälten i Sahelregionen

Skriftlig fråga 2009/10:762 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-04-28
Anmäld
2010-04-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-05-06
Svar anmält
2010-05-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga

2009/10:762 Svälten i Sahelregionen

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

EU:s biståndsorgan varnade i januari att miljontals människor i Sahelregionen söder om Sahara kan drabbas av hungersnöd under 2010 om ingenting gjordes. Varningen kom efter det att Niger bekräftat en läckt prognos om matbrist i landet. Enligt beräkningarna skulle hälften av landets befolkning på 15 miljoner drabbas. Matbrist hotade även Nigers grannländer Burkina Faso, Tchad, Mali samt i norra Nigeria.

I april rapporterades att i de södra delarna av Niger går barnen inte längre i skolan. Familjerna har tvingats lämna sina hem på grund av hungern för att söka efter något att äta på annat håll. Åtta miljoner människor är drabbade av hunger i Niger, rapporterades det, och av dessa hotas närmare tre miljoner av extrem matbrist och till och med svält. Enligt nyhetsbyrån AFP har redan 50 barn dött av svält i landet i år. Enligt hjälporganisationen US-Aid har antalet undernärda barn som får hjälp vid landets matcentraler ökat med 70 procent jämfört med förra året. Bakgrunden är att bristen på regn i Niger har lett till kraftigt minskade skördar. Vattenbrist och brist på betesmark för boskapen leder till att både djurs och människors liv är i fara. Boskapen är det huvudsakliga levebrödet i Niger och om djuren dör så leder det till undernäring också för människor.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta inom Sverige och inom EU när det gäller matbristen i Niger och Sahelregionen?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:762 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 6 maj

Svar på fråga

2009/10:762 Svälten i Sahelregionen

Statsrådet Gunilla Carlsson

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta inom Sverige och EU gällande matbristen i Niger och övriga Sahelregionen. Som Ameer Sachet framhåller är den humanitära situationen i regionen allvarlig. Det råder omfattande livsmedelsosäkerhet och läget väntas att förvärras under året till följd av framför allt dåligt utfall av föregående års skördar och de för närvarande höga matpriserna. Niger väntas att drabbas hårdast; över hälften av befolkningen riskerar att inte kunna möta sina livsmedelsbehov. Det krävs därför ett samordnat svar från världssamfundet som stöd till dessa länder.

Sverige följer noga utvecklingen i regionen och deltar i samarbete inom ramen för både EU och FN. Sahel/Niger behandlades i EU:s rådsarbetsgrupp för humanitärt- och livsmedelsbistånd förra månaden, efter vilket givarnätverket Friends of the Sahel sattes upp. Sverige deltar i detta forum för informationsutbyte med representanter från såväl Sida som UD.

Sida planerar i år att stödja regionen med 21 miljoner kronor via en FN-samordnad appell för Västafrika, där en betydande del av bidraget kommer att gå till nutritionsinsatser. Ytterligare 5 miljoner kronor går till Västafrika via FN:s humanitära samordningsorgan OCHA. Vidare har Sida tidigare i år beviljat 1 miljon kronor till Svenska Röda Korset för en livsmedelssäkerhetsinsats i Niger till förmån för den fattiga landsbygdsbefolkningen i 120 byar i de tre mest utsatta regionerna Diffa, Zinder och Tahoua. Ytterligare svenskt stöd genom Sida i år går till Tchad med totalt 50 miljoner kronor via FAO, Islamic Relief, UNHCR och ICRC. Sverige har även ett långsiktigt utvecklingssamarbete med Burkina Faso och Mali.

Inom EU har det sedan 2007 funnits en handlingsplan för Sahelländerna (Sahel Global Plan) genom vilken EU-kommissionen har stöttat regionen med totalt 76 miljoner euro, det vill säga över 728 miljoner kronor.

I år kommer ytterligare 20 miljoner euro att betalas ut, nära 192 miljoner kronor. Dessa resurser kommer framförallt att riktas till de 1,2 miljoner barn under fem år som lider av akut undernäring, gravida och ammande kvinnor, samt de av akut näringsbrist mest utsatta hushållen. Sverige stöder även Sahelregionen via FN:s katastroffond CERF (Central Emergency Response Fund). Sveriges bidrag hittills till Niger via CERF under 2010 uppgår till ca 6 miljoner kronor. Det är inte osannolikt att mer kommer att betalas ut från fonden senare under året om de nuvarande medlen inte räcker för att täcka de humanitära behoven. Med utgångspunkt i FN:s katastrofsamordnare John Holmes nyligen genomförda besök i Niger kan ytterligare diskussioner komma att tas med FN om hur Sverige och EU bäst kan bidra till att lindra krisen.

Min bedömning är att Sverige på ett ansvarsfullt vis svarar upp mot de humanitära behoven i Sahelregionen och vi kommer även fortsättningsvis att nära följa utvecklingen i dessa länder. Sverige kan givetvis komma att överväga ytterligare stöd till Sahelregionen beroende på behov och övrigt humanitärt stöd. Jag vill dock i sammanhanget betona att det vid sidan av humanitärt bistånd även krävs mer långsiktiga åtgärder, bland annat stöd till jordbrukare och då framför allt de kvinnliga bönderna, för att skapa en hållbar och säker livsmedelssituation för befolkningen i dessa länder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.