Suicid och suicidprevention

Skriftlig fråga 2018/19:244 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-15
Överlämnad
2019-02-18
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-02-27
Sista svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den psykiska ohälsan är i dag ett folkhälsoproblem som främst drabbar unga. Har man en gång blivit diagnostiserad så finns också risken att drabbas flera gånger under sitt liv.

Den psykiska ohälsan har även en direkt koppling till suicid. Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att år 2016 avled i Sverige totalt 1 129 personer i åldern 15 år eller äldre till följd av suicid. Av dessa var två tredjedelar män. Suicid är även den vanligaste dödsorsaken bland unga män.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att antalet personer som begår suicid minskar samt vilka insatser kommer specifikt att riktas mot suicidbenägna unga män?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:244 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2018/19:244 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Suicid och suicidprevention

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att säkerställa att antalet personer som begår suicid minskar samt vilka insatser som specifikt kommer att riktas mot suicidbenägna unga män.

Självmord går att förebygga. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att samordna det suicidpreventiva arbetet på nationell nivå. Vidare har myndigheten i uppdrag att stödja kunskapsutveckling på regional och lokal nivå samt inom den ideella sektorn. Av de 35 miljoner kronor som myndigheten har att disponera årligen betalas 15 miljoner kronor ut i verksamhetsbidrag till ideella organisationer som bedriver främjande och förebyggande arbete inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Sedan 2015 ger regeringen 3 miljoner kronor årligen till Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) vid Karolinska institutet. Anslaget utökades 2019 till 8 miljoner kronor.

Inom ramen för regeringens strategi inom området psykisk hälsa som antogs 2016 har regeringen fattat beslut om flera åtgärder som ska stärka det förebyggande suicidarbetet. Bland annat har regeringen årligen fördelat medel, via överenskommelser med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), till utvecklingsarbete i regioner och kommuner och enligt Socialstyrelsens uppföljning av medlen 2018 var suicidprevention en av de vanligaste insatserna. Det finns idag suicidpreventionssamordnare i nästan alla regioner/län. I flera fall finansieras dessa tjänster och de förebyggande åtgärderna såsom suicidpreventiva utbildningsinsatser, via medlen från överenskommelserna. I drygt hälften av regionerna finns även specifika suicidpreventiva handlingsplaner och flera arbetar med att ta fram sådana handlingsplaner.

Under 2018 lanserades kampanjen Stör döden i Stockholm län. Det är en gemensam uppmärksamhetskampanj från Mind, Suicide Zero och SPES, med ekonomiskt stöd från Stockholms läns landsting och i samarbete med NASP. Stör döden har särskilt fokus på pojkar och män och på att män ofta inte har någon vana av att prata om sitt mående. Kampanjen har fått bred spridning i sociala medier och på många håll i landet görs nu regionala anpassningar av filmerna för att kunna visas på t.ex. lokala biografer. https://mind.se/kampanj/stor-doden/.

Det suicidpreventiva arbetet kräver insatser av många aktörer inom olika samhällssektorer och på samhällets alla nivåer. Bland annat har flera myndigheter ett aktivt suicidpreventivt arbete. Trafikverket arbetar exempelvis kontinuerligt med att följa utvecklingen och införa åtgärder för att förbättra säkerheten inom väg- och järnvägssystemet i syfte att bl.a. minska medel och metoder för suicid. Polismyndigheten har ett regeringsuppdrag om att utbilda personal i bemötande av personer med psykisk ohälsa.

Stockholm den 27 februari 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.