styrningen av statliga bolag, exempelvis Vin & Sprit

Skriftlig fråga 2003/04:51 av Fridolin, Gustav (mp)

Fridolin, Gustav (mp)

den 3 oktober

Fråga 2003/04:51

av Gustav Fridolin (mp) till näringsminister Leif Pagrotsky om styrningen av statliga bolag, exempelvis Vin & Sprit

Den svenska alkoholpolitiken och, vad värre är, den svenska folkhälsan utmanas av alkoholskattesänkningar i flera grannländer. Det här oroar naturligt alla svenska läkare, politiker och andra som med god inblick i de svenska alkoholvanorna ser en klar och tydlig koppling mellan pris och konsumtion samt mellan konsumtion och alkoholism samt ohälsa.

Alla är dock inte lika oroliga. I ett inslag i SVT uttalar företrädare för statliga ägda bolaget Vin & Sprit AB att man väljer att anpassa sortimentet i Sveriges grannländer efter att fler svenskar kommer söka sig utomlands för att inhandla alkohol. Storsäljare på svenska Systembolaget ska skeppas ut till Danmark, Finland, Tyskland och Estland för att där finnas till hands för svenskar som söker mer alkohol till lägre priser. Det här agerandet kan inte ses som något annat än krypskytte mot den svenska alkoholpolitiken och spritmonopolet. Hade det varit ett privatägt bolag med vinst som enda syfte hade det varit diskutabelt men förståeligt, nu är det ett statligt bolag som utmanar statens politik.

Näringsdepartementet fick en anmärkning av konstitutionsutskottet under granskningen 2002/03 för att man genom svag styrning tillåtit att statliga Vattenfall motarbetat den svenska energipolitiken genom uppköp av miljödåliga energislag i Tyskland.

Kommer näringsministern att vidta åtgärder för att stoppa att fler statliga bolag öppet motverkar svensk politik?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2003-10-03 Anmäld: 2003-10-03 Besvarad: 2003-10-08 Svar anmält: 2003-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2003-10-08)