styrningen av AMS och länsarbetsnämnderna

Skriftlig fråga 2002/03:159 av Sjösten, Ulf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-20
Anmäld
2002-11-20
Besvarad
2002-11-27
Svar anmält
2002-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 november

Fråga 2002/03:159

av Ulf Sjösten (m) till statsrådet Hans Karlsson om styrningen av AMS och länsarbetsnämnderna

Riksdagens revisorer har granskat styrningen av AMS och länsarbetsnämnderna.

Resultatet av granskningen presenteras i en rapport (2002/03:2) där det bland annat sägs att de arbetsmarknadspolitiska målen inte är utformade eller anpassade för en effektiv styrning av den arbetsmarknadspolitiska verksamheten.

Vidare säger revisorerna att regeringens resultatinformation i budgetpropositionen inte ger några besked om politikens effekter eller hur den bidrar till måluppfyllelsen.

Man säger också att regeringen bör överväga möjligheten att ge AMV preliminära verksamhetsmål i god tid för att underlätta verkets verksamhetsplanering.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av granskningsrapporten från Riksdagens revisorer?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:159 besvarad av

den 27 november

Svar på fråga 2002/03:159 om styrningen av AMS och länsarbetsnämnderna

Statsrådet Hans Karlsson

Ulf Sjösten har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av granskningsrapporten från Riksdagens revisorer om styrningen av AMS och länsarbetsnämnderna.

Jag vill inte nu närmare kommentera granskningsrapportens innehåll. Rapporten har remitterats och ännu inte behandlats av riksdagen. Jag kommer dock att ingående sätta mig in i vad Riksdagens revisorer framhåller i sin granskningsrapport och därefter överväga vilka åtgärder som kan vara aktuella för att förbättra styrningen av arbetsmarknadspolitiken.

Jag vill framhålla att det arbete som redan pågår inom Regeringskansliet med att utveckla och förbättra verksamhetsuppföljningen kommer att fortsätta, som regeringen också aviserade i budgetpropositionen.

Sedan innehållet i Riksdagens revisorers granskningsrapport blev offentlig har jag vid ett par tillfällen sammanträffat med AMS ledning. Jag har då förstått att det också hos AMS finns en förståelse för stora delar av den kritik som riktats mot AMV i rapporten. Regeringen har tidigare påtalat brister i styrningen och uppföljningen av den arbetsmarknadspolitiska verksamheten och mot den bakgrunden vidtagit åtgärder. Bland annat har ledningsformen inom AMV reformerats. AMS har också sedan en tid påbörjat ett omfattande förändringsarbete för att planering, styrning och uppföljning ska förbättras och för att arbetsförmedlingarna ska erbjuda en likvärdig service och tillämpa regelverket på ett enhetligt vis. Jag kommer att fortsätta att ha denna dialog med AMS och följa deras förändringsarbete noga.

Ulf Sjösten nämner i sin fråga Riksdagens revisorers förslag att överväga preliminära verksamhetsmål för AMV. Utan att avvisa eller kommentera detta förslag mer ingående vill jag nämna att det under de senaste åren funnits en tidig dialog mellan Näringsdepartementet och AMS angående kommande års regleringsbrev och verksamhetsmål i syfte att förbättra myndighetens planeringsförutsättningar.

Jag vill avslutningsvis framhålla att min bestämda ambition är att vara lyhörd för kritik och problem inom mina ansvarsområden. Samtidigt är det viktigt att kunna se och framhålla det som fungerar bra. Jag vill särskilt framhålla det utmärkta jobb som dagligen utförs av landets arbetsförmedlare när det gäller att hjälpa människor som befinner sig i svåra situationer till följd av arbetslöshet. Många arbetslösa har fått och kommer att få hjälp att hitta nya arbeten genom arbetsförmedlingens insatser. Arbetsmarknadspolitiken har en mycket viktig roll i samhället, men måste också ständigt anpassas och förändras efter samhällets utveckling och behov.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.