studiemedel

Skriftlig fråga 1997/98:1031 av Karlsson, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-08-20
Anmäld
1998-08-24
Besvarad
1998-09-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1031 av Hans Karlsson (s) till utbildningsministern om studiemedel

den 20 augusti

Enligt uppgifter från Pia Nilsson, Posten Privatekonomi, kan studenter som arbetar extra för att förbättra sin ekonomi drabbas av mer än hundraprocentiga marginaleffekter. När man lägger ihop effekterna av minskade studiemedel, sänkt bostadsbidrag och inkomstskatt, kan det enligt denna uppgift bli minus i den studerandes plånbok.

Marginaleffekter i närheten av eller över 100 % är alltid kontraproduktiva. Särskilt allvarligt blir detta i perspektiv av att alltfler vuxna med familj och ekonomiska åtagande för utom sin egen person, numera studerar och försörjer sig på studiemedel under längre eller kortare perioder.

Jag vill med anledning av dessa uppgifter fråga utbildningsministern om han är beredd att vidta åtgärder som innebär att studerande med studiemedel får behålla en rimlig andel av sina extrainkomster.

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1031 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1031 om studiemedel
    Utbildningsminister Carl Tham

den 1 september

Det nuvarande studiemedelssystemet är generöst för de studerande. Grundtanken är att det skall vara möjligt för var och en att ägna all sin tid åt studier och samtidigt ha en dräglig ekonomisk situation. Det skall alltså inte vara nödvändigt att arbeta extra för att kunna överleva.

Samtidigt skall det naturligtvis löna sig att arbeta litet extra om den studerande anser att han eller hon hinner detta. Jag anser att dagens fribeloppsgränser är för lågt satta och jag avser att föreslå regeringen att lägga förslag om en höjning. Detta kommer att ske samtidigt som övriga förslag till förändringar i studiestödet läggs fram i den aviserade studiestödspropositionen under 1999.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.