Strategi för skogs- och pappersindustrin

Skriftlig fråga 2012/13:354 av Hultqvist, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-01
Anmäld
2013-03-04
Besvarad
2013-03-13
Svar anmält
2013-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 mars

Fråga

2012/13:354 Strategi för skogs- och pappersindustrin

av Peter Hultqvist (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Stora Enso lägger ned pappersmaskiner i Kvarnsveden och Hylte. I Kvarnsveden är det 175 arbetstillfällen som försvinner och i Hylte Bruk 100. Vid anläggningarna i Nymölla, Ala och Gruvön försvinner ytterligare arbetstillfällen. Totalt beräknas detta leda till effektiviseringar omfattande 54 miljoner euro. Bakgrunden anges vara en strukturell nedgång i efterfrågan på tidningspapper.

Svensk skogs- och pappersindustri har en stor betydelse för landets exportinkomster. Därför måste det finnas ett långsiktigt strategiskt utvecklingstänkande. Det är ett ansvar såväl för företagen som för staten. Med anledning av dagens utveckling tydliggörs behovet av en kontinuerlig dialog och ett gemensamt utvecklingsarbete där branschen, fackföreningarna och staten gemensamt tar ansvar för skogs- och pappersindustrins framtid.

Det handlar om vilka produkter och kvaliteter som i tio- till femtonårsperspektivet ska vara de bärande. Sverige måste ha som strategi att konkurrera med kvalitet, men detta kräver också ett omfattande utvecklingsarbete.

Min fråga till näringsministern är:

Vilka initiativ avser näringsministern att ta för att stärka konkurrenskraften i svensk skogs- och pappersindustri?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:354 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 13 mars

Svar på fråga

2012/13:354 Strategi för skogs- och pappersindustrin

Näringsminister Annie Lööf

Peter Hultqvist har frågat mig vilka initiativ som jag avser att ta för att stärka konkurrenskraften i svensk skogs- och pappersindustri.

Låt mig börja med att konstatera att skogen och skogsindustrin under sekler har bidragit till att bygga välstånd. Skogsbruk och industri kopplad till skogen är en av hörnstenarna i den svenska ekonomin och skapar mer än 100 000 arbetstillfällen, inte minst på den svenska landsbygden. Regeringens målsättning är att vi ska bli bättre på att ta till vara de fördelar Sverige har, både vad gäller kunskap och tillgång till skogsråvara och vidareförädling. Att tillvarata skogens alla värden är en av hörnstenarna i regeringens satsning Skogsriket – med värden för världen.

Skogsindustrin och skogsråvaran kommer att ha en nyckelroll i omställningen mot en grön ekonomi, där vi behöver satsa på förnybara råvaror. Redan i dag kan som ett resultat av forskning och innovationsinsatser, cellulosafibern omvandlas till drivmedel, kläder och kemikalier och mycket annat. De produkter som industrin levererar kan ersätta produkter eller energislag med sin bas i fossila råvaror och är i mycket hög grad återvinningsbara.

Skogen är avgörande när vi utvecklas mot en biobaserad samhällsekonomi och en av motorerna för att skapa nya jobb. Dessa jobb kommer att växa fram genom att vi ökar uttaget av biomassa i våra skogar, men framför allt genom förädling och innovation inom nya och befintliga användningsområden.

För att svenskt näringsliv ska kunna möta den ökande globala konkurrensen har regeringen genomfört en rad åtgärder. Bolagsskatten har sänkts till en nivå under OECD:s genomsnitt, regeringen har också successivt höjt anslagen till forskning och innovation där forskning kring skogsråvara och biomassa är ett av de särskilt utpekade strategiska områdena. Som skogsnation bidrar Sverige i olika internationella sammanhang med kunskap och kompetens. Bland andra deltar representanter för svensk industri, akademi och regering gemensamt i ett europeiskt innovationspartnerskap om råvaror.

Gemensamma insatser från stat, industri och akademi är nödvändiga för att utveckla morgondagens teknik för skogsbruk och skogsindustri, för att stärka skogsindustrins konkurrenskraft och för att skapa ett hållbart samhälle.

En fortsatt gynnsam utveckling för branschen kräver goda och likvärdiga konkurrensvillkor inom EU och internationellt, ett forskningsklimat i världsklass och en fungerande infrastruktur.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.