Strandsatta svenskar

Skriftlig fråga 2019/20:1146 av Caroline Nordengrip (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-03
Överlämnad
2020-04-06
Anmäld
2020-04-07
Svarsdatum
2020-04-15
Sista svarsdatum
2020-04-15
Besvarad
2020-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Coronapandemin har strandsatt tiotusentals svenskar runt om i världen, och genom samarbeten med kommersiella flygbolag har UD lyckats få hem personer från länder med bland annat karantän och utbredd smittspridning.

Många av dessa personer fortsätter efter ankomst i Sverige med inrikesflyg som vid dessa tillfällen blivit fullsatta och där de blandats med andra passagerare; samma situation finns på tåg och bussar.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har några åtgärder vidtagits för att de personer UD hjälpt till Sverige inte vid fortsatt hemresa inom landet ska föra eventuell smitta vidare till andra passagerare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1146 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1146 av Caroline Nordengrip (SD) Strandsatta svenskar

Caroline Nordengrip har frågat mig om några åtgärder har vidtagits för att de personer UD hjälpt till Sverige inte vid fortsatt hemresa inom landet ska föra eventuell smitta vidare till andra passagerare.

Regeringen och Utrikesdepartementet följer noga utvecklingen av covid-19. Utrikesdepartementet och våra utlandsmyndigheter har sedan utbrottets början arbetat aktivt med att bevaka utvecklingen av det nya coronaviruset i omvärlden samt att informera svenskar som befinner sig utomlands om de ändrade förutsättningar som smittspridningen innebär.

UD har sedan januari även fattat flera beslut om avrådan från icke nödvändiga resor eller alla resor till olika länder, däribland på rekommendation av Folkhälsomyndigheten, till områden med stor smittspridning. Sedan den 14 mars avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. Detta med anledning av den fortsatta spridningen av det nya coronaviruset och konsekvenserna spridningen har på omvärlden. Den 3 april förlängdes avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder till och med den 15 juni.

UD och utlandsmyndigheterna har arbetat dygnet runt för att ge svenska resenärer och svenskar bosatta i utlandet råd och information. De svenskar som vill resa hem till Sverige ska kunna göra så. Den absoluta majoriteten av svenska resenärers resor till Sverige, efter utbrottet av covid-19, har skett genom kommersiella flighter. Vi har bistått svenska resenärer med information om såväl ordinarie som extrainsatta resor anordnade av flygbolagen och researrangörerna. För att möjliggöra extrainsatta resor har vi även haft en tät dialog med lokala myndigheter i andra länder, samordnat resmöjligheter i nordisk och EU-krets samt haft nära kontakt med flygbolag.

På samma sätt som vid kommersiella flygresor sker en kontroll på flygplatsen inför ombordstigning och enbart symptomfria passagerare tillåts resa med. Våra utlandsmyndigheter har delat information från Folkhälsomyndigheten digitalt och i vissa fall även genom fysiska broschyrer på plats på flygplatserna. För alla som anländer från vistelser utomlands till Sverige, oavsett om det är en kommersiell flight eller extrainsatt assisterad utresa, gäller att noga följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram information på olika språk för personer som anländer till Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ordnat så att denna information ställts ut på olika platser där folk reser in i Sverige, såsom landets flygplatser. Även för fortsatt resa genom Sverige gäller att den enskilde resenären, liksom alla som befinner sig i landet, följer råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Stockholm den 15 april 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.