Straffrihet i Mellanöstern

Skriftlig fråga 2014/15:602 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-01
Överlämnad
2015-06-01
Anmäld
2015-06-02
Svarsdatum
2015-06-10
Sista svarsdatum
2015-06-10
Besvarad
2015-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Ett grundläggande problem i konflikten i Mellanöstern är den utbredda straffriheten. Brott mot folkrätt, internationell humanitär rätt och de mänskliga rättigheterna begås alltför ofta utan det får några konsekvenser.

Ett exempel på utmaningarna är FN:s undersökningskommission som tillsattes efter senaste kriget i Gaza. Kommissionen ska presentera sin rapport i juni, men dess arbete har försvårats av att man har nekats tillträde till Israel och Gaza och bristande politiskt stöd.

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, är en central aktör i arbetet för att upprätthålla respekten för folkrätten. EU har stöttat domstolen både politiskt och diplomatiskt samt logistiskt och finansiellt. EU har stöttat universellt medlemskap i ICC och har som praxis att välkomna staters anslutning till ICC.

I början av januari ansökte Palestina om medlemskap i ICC och medlemskapet trädde i kraft den 1 april i år. Men EU valde att inte välkomna Palestinas beslut att ansluta sig till ICC. I stället gjordes ett uttalande där man uppmanade parterna att inte ta steg som kan motverka ett återvändande till förhandlingar. Detta är språkbruk som EU normalt sett brukar använda för uttalanden i samband med att Israel tillkännager byggandet av nya bosättningar.

En anslutning till ICC är ett legitimt, fredligt och rättstatsenligt agerande. EU:s uttalande har skapat frågetecken om unionens inställning till ansvarsutkrävande och straffrihet.

Sveriges erkännande av Palestina har ökat förväntningarna på Sverige som aktör. Det skulle vara viktigt och välkommet att Sverige uttalade ett tydligt stöd för både FN:s undersökningskommission och Palestinas medlemskap i ICC.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att motverka den onda cirkeln av straffrihet i konflikten Israel-Palestina och öka möjligheter till ansvarsutkrävande?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:602 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:602 av Hans Linde (V) Straffrihet i Mellanöstern

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att motverka den onda cirkeln av straffrihet i konflikten mellan Israel och Palestina och öka möjligheterna till straffutkrävande.

Folkrätten utgör en hörnsten i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Sveriges och Europeiska unionens politik i relation till konflikten mellan Israel och Palestina vilar på folkrättslig grund.

Det är angeläget att självständiga och oberoende utredningar görs om uppgifter om allvarliga internationella brott i Israel och Palestina. Det är staterna själva som bär huvudansvaret för att sådana utredningar genomförs. Stöd utifrån kan dock bidra till förstärkt kapacitet för utredning och lagföring.

FN:s undersökningskommissions rapport om det senaste Gazakriget kommer att behandlas vid det kommande mötet i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna, som börjar den 15 juni. Sverige och EU har påtalat vikten av tillträde för kommissionen till Israel och Gaza. Det gjordes senast under rådets session i mars 2015. Sverige ger även stöd till en rad organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och som dokumenterar uppgifter om internationella brott.

Vi ser i det internationella samfundet en allt starkare övertygelse om att bekämpa straffrihet vid allvarliga kränkningar och överträdelser av de mänskliga rättigheterna och den internationella humanitära rätten. Framväxten av internationella mekanismer, inte minst den internationella brottmålsdomstolen ICC, för att hålla enskilda ansvariga för internationella brott, visar på att detta inte endast är en angelägenhet i den stat brottet begås.

Sverige är en stark anhängare av ICC som en kraftfull mekanism mot straffrihet för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Vi verkar tillsammans med EU för att så många stater som möjligt ska ratificera Romstadgan och samarbeta med ICC. Sverige välkomnar i det avseendet Palestinas anslutning till domstolen.

Sedan Palestina anslutit sig till Romstadgan för ICC och godtagit dess jurisdiktion har ICC:s åklagare inlett en preliminär undersökning av uppgifter om brott mot stadgan i Palestina sedan den 13 juni 2014. Det bör i sammanhanget understrykas att ICC är en självständig rättslig institution och att den är helt beroende av att stater samarbetar för att effektivt kunna utreda och lagföra allvarliga internationella brott. Vi uppmanar alla berörda parter att samarbeta med domstolen.

Det är viktigt att komma ihåg att ICC:s uppgift är begränsad till att utreda och lagföra de individer som bär det största ansvaret för brott mot stadgan. En bärande princip för ICC-samarbetet är att domstolen är ett komplement till staternas egna domstolar. Det är endast när en stat saknar vilja eller förmåga att själv utreda och lagföra som lagföring sker vid ICC.

Stockholm den 10 juni 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.