Straff vid hindrande av utryckningsfordon

Skriftlig fråga 2015/16:1289 av Runar Filper (SD)

Runar Filper (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I dag är bil- och soptunnebränder en del av vardagen i segregerade förortsområden. Vi ser också hur utryckningsfordon som ambulans, brandbilar och polisbilar attackeras med stenar och får däck och fönsterrutor förstörda. Följden blir att personalen känner en stor otrygghet, då de också riskerar sin hälsa.

Illgärningarna mot räddningstjänst och ordningsmakt är så grova och förödande för människors trygghet och säkerhet i utryckningsområdet att de borde utmynna i långt hårdare straff än vad lagen i dag föreskriver.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Tänker ministern ta några initiativ till att de som döms för att ha hindrat räddningstjänst och ordningsmakt från att säkra andra människors liv och hälsa ska kunna utvisas om de inte har svenskt medborgarskap – detta även ifall de har uppehållstillstånd – så som exempelvis skedde i Frankrike på inrikesminister Nicolas Sarkozys initiativ efter kravallerna i Paris 2005?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2016-05-26 Överlämnad: 2016-05-27 Anmäld: 2016-06-07 Svarsdatum: 2016-06-08 Sista svarsdatum: 2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga