Storstadssatsningen

Skriftlig fråga 2002/03:866 av Eberstein, Susanne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-05
Anmäld
2003-05-05
Besvarad
2003-05-14
Svar anmält
2003-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 maj

Fråga 2002/03:866

av Susanne Eberstein (s) till statsrådet Mona Sahlin om Storstadssatsningen

Invandrartäta förorter i våra storstäder har under några år kunnat få del av pengar för särskilda satsningar. Stöden har ingått i den så kallade Storstadssatsningen. Landskrona kommun har liknande befolkningssammansättning och tyvärr lika hög kriminalitet som dessa storstadsförorter. Insatser för att främja integration, öka sysselsättningen och bekämpa kriminaliteten är nödvändiga. Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att verka för att Landskrona kommun får del av pengarna från Storstadssatsningen?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:866 besvarad av

den 13 maj

Svar på fråga 2002/03:866 om Storstadssatsningen

Statsrådet Mona Sahlin

Susanne Eberstein har frågat mig om jag avser att verka för att Landskrona får del av pengar från Storstadssatsningen.

Svaret på frågan är nej. Regeringen avslog våren 2001 en begäran från Landskrona kommun om att få förhandla fram ett lokalt utvecklingsavtal i enlighet med storstadspropositionen. Jag besvarade samtidigt en fråga av Anders Karlsson om medel för lokalt utvecklingsarbete i Landskrona varvid jag lämnade i huvudsak följande förklaring till varför regeringen avslagit begäran.

Den storstadspolitiska propositionen är tillkommen för att utveckla förhållandena i storstäderna. De lokala utvecklingsavtalen, vilka storstadsmedlen är avsedda att medfinansiera, ska rikta sig till de mest utsatt bostadsområdena i storstadsregionerna. Storstadsmedlen kan komma att tunnas ut i sådan grad att de ingångna avtalen riskeras om alltför många kommuner utanför kretsen beviljas medel. Om storstadsmedlen skulle fördelas på fler kommuner skulle delegationens ambitioner om fokusering och koncentration äventyras, liksom ambitionerna om att komma bort från ett kortsiktigt projektbidragstänkande till förmån för mer långsiktiga insatser.

Detta är alltjämt min inställning. Avslutningsvis vill jag också nämna att de gångna årens storstadsarbete har givit värdefulla erfarenheter och kunskaper om arbetet i utsatta bostadsområden. En viktig del i det storstadspolitiska arbetet just nu består i att sprida dessa erfarenheter och medverka till att kunskap tas till vara och sprids till alla intresserade kommuner och andra intressenter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.