Störande bilmusik

Skriftlig fråga 2018/19:630 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-05-09
Överlämnad
2019-05-10
Anmäld
2019-05-13
Sista svarsdatum
2019-05-22
Svarsdatum
2019-05-29
Besvarad
2019-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I flera omgångar har frågan om högljudda bilar tagits upp i riksdagen. Anledningen är att invånare på flera håll i Sverige upprepade gånger fått sina hemmakvällar och sin nattsömn störda av att fordon kör förbi och spelar musik på mycket hög volym med kraftfull ljudanläggning. Det är ett problem som pågår i stort sett dygnet runt alla dagar i veckan, men främst fredag och lördag. Det gäller heller inte bara privatpersoner, utan också flera hotell har vädjat om åtgärder då beteendet stör hotellgäster, vilket på längre sikt får konsekvenser för näringslivet. Både kommuner och polisen har vittnat om en ohållbar situation där alla medel har använts för att få till en förändring, men utan resultat.

Efter en lagändring går det i dag att dömas för oljud på allmän plats, men lagen är svårhanterlig då det inte går att bötfälla bilisten direkt på plats. I dagsläget ska frågan utredas för att åtal ska kunna väckas, något som också kräver bevis för att den misstänkte haft uppsåt att störa. Ett ärende som tar lång tid och i sig inte sätter stopp för den störande verksamheten.

Nya Wermlands-Tidningen (NWT) har i omgångar rapporterat om uppgivna invånare och en handfallen polis. När jag själv besökt polisen är önskemålet att få möjlighet att kunna rapportera för detta brott med ordningsföreläggande, att det ska finnas stöd för detta i lag och att det är föraransvar. Ett annat alternativ skulle kunna vara att klassa hög musik i bilen som en trafikfara. Detta skulle göra att polisen kunde ingripa direkt och skriva ut böter.

Vid en fråga till inrikesministern 2016 meddelande statsrådet att det för närvarande inte vidtas ytterligare åtgärder men att regeringen följer frågan. Problematiken har sedan 2016 inte blivit bättre utan snarare förvärrats och drabbar allt fler kommuner.

Därför är min fråga till statsrådet Mikael Damberg följande:

 

Vad avser statsrådet att göra för att det ska bli möjligt för polisen att utfärda ordningsbot eller genom trafikförordningen förhindra fordonstrafik med alltför hög musik i bostadsområden och stadskärnor?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:630 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/01807/Pol

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:630 av Lars Mejern Larsson (S)

Störande bilmusik

Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att det ska bli möjligt för polisen att utfärda ordningsbot eller genom trafikförordningen förhindra fordonstrafik med alltför hög musik i bostadsområden och stadskärnor.

Att störa andra människor genom att föra oljud kan vara straffbart som förargelseväckande beteende eller, åtminstone i allvarligare fall, ofredande. Det finns vidare möjlighet att reglera olika företeelser genom lokala föreskrifter och med tillämpning av trafikförordningen är det möjligt att stoppa onödig och störande körning vid bostadsbebyggelse.

Det mest effektiva sättet att bekämpa brottslighet eller att motverka ordningsstörningar är att försöka förhindra att de över huvud taget äger rum. Det brottsförebyggande arbetet är centralt och det ska bedrivas kunskapsbaserat utifrån lokala problembilder och i samverkan mellan berörda aktörer. Polismyndigheten har en viktig roll i detta arbete. Det behövs väsentligt fler polisanställda, både poliser och civilanställda, för att polisverksamheten ska kunna stärkas och utvecklas. Regeringen har därför gjort en kraftig satsning på polisverksamheten och målsättning är att antalet anställda i Polismyndigheten ska öka med 10 000 fram till 2024. Regeringen har också tagit fram det brottsförebyggande programmet Tillsammans mot brott som syftar till att stimulera det brottsförebyggande arbetet.

Stockholm den 28 maj 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.