Stora demonstrationer i Irak

Skriftlig fråga 2019/20:124 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I Irak har det utbrutit stora demonstrationer de senaste veckorna. Minst 200 unga människor har dött i samband med dessa, och över 6 000 är skadade. Dessutom är många hundra i fängsligt förvar.

Bakgrunden till demonstrationerna är omfattande korruption, arbetslöshet och social orättvisa. Protesterna har också fått utlopp via sociala medier, och hashtagen #savethepeopleofiraq har blivit spridd över hela världen.

I Tunisien brände sig en grönsakshandlare till döds innan revolutionen skedde där. I Irak blev en diversehandlare av med sina varor efter att polisen slog till, och han, Wissam, valde också att bränna sig till döds. Tragiken är såklart oerhörd. Han lämnar tre barn efter sig. Jag nämner Wissam bara för att synliggöra en av alla de siffror som kommer fram i nyhetsrapporteringarna.

Först ignorerade irakiska regeringen demonstrationerna. Sedan användes varmvattenkanoner och gummikulor, och tre unga killar dödades vid Tahrirtorget. Detta var under den första dagen. Alla tre som dog kom från ett fattigt område i Bagdad. Efter detta har dödandet och antalet sårade eskalerat.

Internet har varit nedstängt. Flera tv-kanaler som har visat sitt stöd för protesterna har attackerats av miliser. Just nu är det något lugnare i landet, men den irakiska säkerhetschefen hotade i går med att straffa alla demonstranter som deltagit i protesterna, som han kallar för en konspiration mot staten.

Iran ligger troligen bakom mycket av hårdheten mot demonstranterna, och det ryktas om att Iran har tränat många av Iraks miliser. Dessutom är Iran troligen rädd för en sekulär irakisk regering.

Utifrån Sveriges demokratioffensiv och långvariga arbete för mänskliga rättigheter vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur kan Sverige påverka Iraks regering att respektera mänskliga rättigheter?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2019-10-08 Överlämnad: 2019-10-09 Anmäld: 2019-10-10 Svarsdatum: 2019-10-16 Sista svarsdatum: 2019-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga