Stora barngrupper i förskolan

Skriftlig fråga 2012/13:201 av Andersson, Johan (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-12-12
Anmäld
2012-12-12
Besvarad
2012-12-19
Svar anmält
2012-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 december

Fråga

2012/13:201 Stora barngrupper i förskolan

av Johan Andersson (S)

till statsrådet Nyamko Sabuni (FP)

Antalet barn i förskolan fortsätter enligt Skolverket att öka. Hösten 2011 var 472 200 barn inskrivna i förskolan. Det är en ökning med drygt 14 000 barn jämfört med 2010. Den genomsnittliga barngruppen har inte vuxit under det senaste året, men den kvarstår som väldigt stor. Hösten 2010 fanns 4 800 barngrupper med fler än 21 barn. Det var en ökning med 220 grupper av denna storlek och motsvarade 18 procent av barngrupperna.

En granskning som SVT presenterade den 4 december visar på grupper med mer än 34 barn. Internationell forskning visar att små barngrupper är viktigare än hög personaltäthet för barnens välbefinnande. Ändå går alltså nästan vart femte barn i en grupp som är väldigt stor.

Jag vill fråga statsrådet om hon och regeringen är beredda att skjuta till mer resurser till kommunerna i syfte att minska barngruppernas storlek.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:201 besvarad av Statsrådet Nyamko Sabuni

den 19 december

Svar på fråga

2012/13:201 Stora barngrupper i förskolan

Statsrådet Nyamko Sabuni

Johan Andersson har frågat mig om jag och regeringen är beredd att skjuta till mer resurser till kommunerna i syfte att minska barngruppernas storlek.

Förskolan ska ha en god kvalitet där föräldrar med förtroende kan lämna sina barn. Det menar jag att den generellt har i dag. Skolverkets statistik visar också att barngruppernas storlek och personaltätheten ligger ungefär på samma nivå som för tio år sedan. Detta trots att antalet barn som går i förskolan har ökat dramatiskt.

Mitt mål som förskoleminister är att förskolans kvalitet och pedagogiska roll ska vidareutvecklas. Då är det självklart viktigt att det finns tillräckligt med personal och att barngrupperna inte blir för stora. Då blir barnen trygga och personalen kan följa läroplanens intentioner full ut.

Ansvaret för förskolan delas mellan stat och kommun. Det betyder att staten anger de övergripande målen för verksamheten i förskolan genom till exempel skollagen och läroplanen. Huvudmännen, en kommun eller enskild huvudman, ansvarar för hur verksamheten genomförs.

Huvudmännen ska följa skollagen som anger att förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda en trygg omsorg (8 kap. 2 §). Vidare anges i 8 kap. 8 § att huvudmannen ska se till att barngrupperna har en lämplig sammansättning och storlek och att barnen även i övrigt erbjuds en god miljö. Med detta som utgångspunkt ska kommunerna, utifrån lokala förhållanden, avgöra hur verksamheten ska genomföras.

Det är alltså huvudmännen som har ansvar för att tilldela förskolan resurser så att verksamhetens kvalitet är god, till exempel att barngruppernas storlek är lämplig.

Sedan 2008 har Skolinspektionen regelbunden tillsyn som berör bland annat alla kommuners förskola. Verksamheten granskas på en rad punkter, exempelvis barngruppernas storlek. Skolinspektionen kan använda sanktioner, bland annat besluta om vitesföreläggande, för att förmå en kommun att uppfylla sina skyldigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.