Stopp för utförsel av stöldgods

Skriftlig fråga 2019/20:396 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-13
Överlämnad
2019-11-14
Anmäld
2019-11-15
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Utförseln av stöldgods från Sverige är ett stort problem. Inför allhelgonahelgen utfärdades varningar och uppmaningar till allmänheten att förvara exempelvis fyrhjulingar och snöskotrar inlåsta på grund av stöldrisken. Ofta är de inbrott och stölder som görs organiserade av ligor, och stöldgodset transporteras många gånger ut ur Sverige för att säljas vidare i andra länder.

Samtidigt har tullpersonalen ingen möjlighet att beslagta eventuellt stöldgods som de upptäcker vid kontroller. Anställda vid tullen uttrycker ofta stor frustration över sina bristande befogenheter och säger ofta att med utökade befogenheter skulle de ha möjlighet att agera på ett mer effektivt sätt för att förhindra utförsel av stöldgods.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att stärka tullens möjligheter att stoppa utförseln av stöldgods?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:396 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/03837

, Fi

2019/03838

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:396 av Margareta Cederfelt (M)
Stopp för utförsel av stöldgods och fråga 2019/20:397 av Margareta Cederfelt (M) Illegal införsel av vapen

Margareta Cederfelt har frågat mig dels vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att stärka tullens möjligheter att stoppa den illegala införseln av vapen till Sverige, dels vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att stärka tullens möjligheter att stoppa utförseln av stöldgods.

Att Tullverket och Polismyndigheten med gemensamma krafter stryper tillgången till illegala vapen är en grundförutsättning för att samhället ska få stopp på skjutningarna. Att snabbt hitta vapen som använts i en skjutning är centralt för att brottet ska klaras upp, men också för att få information om vapnens ursprung. De vapen som finns i omlopp och som används i gängmiljö kommer från olika källor, vissa har smugglats in i landet och vissa kommer från den legala vapenhandeln. Det finns också indikationer på att förekomsten av omgjorda gas- och startpistoler har ökat.

Vapen och vapendelar är införselreglerade varor och det ingår i Tullverkets uppgifter att övervaka och kontrollera trafiken så att reglerna om in- och utförsel följs. Tullverket har långtgående befogenheter när det gäller att kontrollera, beslagta och utreda smuggling av b.la. vapen. I Ds 2019:14 ”En strängare syn på vapenbrott och smuggling av vapen och explosiva varor” finns förslag om att det i smugglingslagen införs en separat reglering av vapensmuggling och smuggling av explosiva varor. En skärpning av straffen för vapensmuggling skulle medföra att Tullverket kan använda hemliga tvångsmedel i större utsträckning. Tullverket föreslås också få befogenhet att hålla kvar försändelser som kan antas innehålla vapen eller explosiva varor. Tullverket kan redan i dag göra detta när det finns misstanke om att en försändelse innehåller narkotika, nu vill vi utvidga Tullverkets befogenheter. Dessa åtgärder har efterfrågats av Tullverket och förslagen bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Tullverket och Polismyndigheten behöver fortsätta att utveckla och förstärka sin gemensamma kapacitet för att förhindra illegal införsel av vapen och vapendelar redan vid gränsen och för att beslagta illegala vapen som finns i omlopp.

Angående frågan om vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att stärka tullens möjligheter att stoppa utförseln av stöldgods är regeringen, som jag uppgett i frågesvar den 25 september i år, fast besluten att slå tillbaka mot stöldligorna. Detta gäller fortfarande. Vi kan inte tolerera att människor och företag drabbas hårt, Sverige behöver bli ett mindre attraktivt mål för internationella brottsnätverk. Ny eller ändrad lagstiftning är ett av de verktyg som kan användas. Samtidigt är metodutveckling och fokuserat samarbete minst lika viktigt. Om Tullverket anser att lagstiftningen behöver ändras för att kunna jobba bättre är jag beredd att lyssna på det.

Tullverket har fått stora anslagsökningar under de senaste åren. Regeringen gav 2018 Tullverket 115 miljoner kronor i anslagsförstärkning för att öka tullkontrollerna vid gränserna, den största anslagsökningen på 10 år. Under 2018 fick myndigheten dessutom en förstärkning med 72 miljoner kronor för teknisk utrustning och ökade kontroller i postflödet. En förstärkning med totalt 187 miljoner kronor för 2018. Tullverket har i år fått en förstärkning i den av riksdagen beslutade budgeten med 90 miljoner kronor för att använda t.ex. till att stärka gränsskyddet och anställa fler tulltjänstemän. De anslagsförstärkningar som beslutats ger förutsättningar för Tullverket att öka tullkontrollerna vid gränserna. I budgetpropositionen för 2020 föreslår regeringen att Tullverket får en varaktig anslagsökning med 110 miljoner.

Stockholm den 27 november 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.