Stödet till motorsporten

Skriftlig fråga 2011/12:676 av Larsson, Nina (FP)

Larsson, Nina (FP)

den 21 juni

Fråga

2011/12:676 Stödet till motorsporten

av Nina Larsson (FP)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Intresset för bilsport är stort i Sverige. Sweden Rally i Värmland lockar hundratusentals åskådare, tävlingsförare i världseliten, branschfolk och medier. I februari hade Sweden Rally 50 miljoner tittare världen över. Även Rally Cross, som årligen arrangeras i Höljes i Nordvärmland, drar tiotusentals besökare. Dessa är bra tillfällen att sälja in Sverige och Värmland som turistmål och en arena för bilsportsintresserade. VM-tävlingar är även bra tillfällen för fler aktörer att visa upp sig, och den typen av internationella evenemang är viktiga för Sverige.

Det handlar inte bara om turismen – med motorsport på elitnivå – utvecklas även nya tekniker som kan komma att spela en stor roll för att få ned bränsleförbrukningen i motorer samt ge andra eftersträvansvärda effekter.

Sverige bör vara med och konkurrera om de stora internationella motorevenemangen. Men för att klara oss i konkurrensen behöver vi hjälpas åt. Kommuner och regioner behöver stöttning från statligt håll när det gäller större motorsportsevenemang, precis som vid större idrottsevenemang.

Vad avser idrottsministern att göra för att Sverige ska kunna fortsätta att konkurrera om internationella motorsportsevenemang såsom Sweden Rally och Rally Cross i Värmland?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2012-06-21 Anmäld: 2012-06-25 Besvarad: 2012-07-05 Svar anmält: 2012-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2012-07-05)