Stödåtgärder för kulturbranschen

Skriftlig fråga 2021/22:944 av Catarina Deremar (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-28
Överlämnad
2022-01-28
Anmäld
2022-02-01
Svarsdatum
2022-02-09
Sista svarsdatum
2022-02-09
Besvarad
2022-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Kulturföretagare är ofta enmansföretag, och tillsammans är det en grupp som har drabbats oerhört hårt under pandemin. Det har vi i politiken sett, och därför har vi i stort samförstånd fattat beslut om stödåtgärder för kulturbranschen, bland annat evenemangsstöd. Målsättningen är att stöden ska nå företagen så att så många som möjligt lyckas överleva och finns kvar den dagen pandemin släpper sitt grepp om oss.

När artister och andra scenkonstnärer inte kan genomföra sina program på grund av givna restriktioner så drabbar det även ideella kulturföreningar som står för scenerna runt om i vårt land till de professionella artisterna. Så stödåtgärder är nödvändiga på flera plan.

Vi ska vara mycket försiktiga med skattepengar, och fusk ska motverkas, men i en pandemi av det slag vi är inne i nu så måste man även se hur det drabbar den tilltänkta mottagaren. Jag har fått rapporter om att endast 2 procent av beslutade evenemangsstöd har betalats ut. Stämmer det, trots att det har funnits under hösten och vintern, så bör man omgående se över konstruktionen. Det verkar inte rimligt, och det drabbar hela kulturbranschen oerhört hårt – en bransch som är så viktig för oss alla, varje dag.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder så att beslutade stöd faktiskt når drabbade kulturföretag?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:944 besvarad av Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

N2022/00225 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:944 av Catarina Deremar (C)
Stödåtgärder för kulturbranschen

Catarina Deremar har frågat kulturministern vad hon och regeringen avser att vidta för åtgärder så att beslutade stöd faktiskt når drabbade kulturföretag.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Pandemin har utmanat Sveriges kulturliv i grunden, och det är hela kulturlivets mångfald av företag och aktörer som har drabbats. Regeringen har sedan pandemins början vidtagit långtgående åtgärder för att skydda kulturen genom krisen och stötta kulturlivet. Under 2020 och 2021 har 6,4 miljarder kronor fördelats i särskilda kulturstöd och under 2022 kommer ytterligare medel fördelas. Kulturföretagare har även kunnat ta del av andra näringspolitiska stöd, såsom evenemangsstödet.

Det stämmer som frågeställaren skriver att endast en liten del av de budgetmedel som avsattes för evenemangsstödet under 2021 har använts. Evenemangsstödet infördes för att arrangörer skulle våga planera för att genomföra evenemang under 2021 när smittläget så tillät. Stöd lämnas för evenemang som inte kunnat genomföras eller har begränsats i väsentlig utsträckning till följd av restriktioner med anledning av pandemin.

Det finns flera orsaker till differensen mellan utbetalat evenemangsstöd och budgeterade medel för stödet. Dels var det svårt att uppskatta behovet. Dels hade restriktionerna varit relativt omfattande under en period när stödet infördes, så det är troligt att det inte hade planerats för så många evenemang. Restriktionerna lyftes dessutom i slutet av september 2021 vilket möjliggjorde evenemang. Summan av utbetalt stöd bör alltså inte ses som en måttstock på om stödet har fungerat eller inte.

Till följd av den ökade smittspridningen aviserade regeringen i början av december 2021 sin avsikt att förlänga stödperioden för evenemangsstödet till och med mars i år. För att skapa ytterligare säkerhet för aktörerna framåt föreslår regeringen nu i en extra ändringsbudget (prop. 2021/22:113) att stödperioden förlängs ytterligare, till och med den sista juni i år. Regeringen höjer också stödet från 70 till 90 procent av de stödberättigade kostnaderna för evenemanget och stödets takbelopp från 17 500 000 kronor till 22 500 000 kronor. Vidare kommer regelverket ändras så att evenemang med flera föreställningar kan vara delvis stödberättigade även om inte hela evenemanget är planerat till stödperioden.

Slutligen är det viktigt att påpeka att evenemangsstödet är ett komplement till andra krisstöd, såsom de särskilda stöden till kulturen som jag nämnt inledningsvis, samt till omställningsstöd, omsättningsstöd till enskilda näringsidkare respektive handelsbolag och stöd vid korttidsarbete. Nu stärker regeringen evenemangsstödet och det är värt att påminna om att de som uppfyller kriterierna för stödet också ska få det beviljat.

Stockholm den 8 februari 2022

Karl-Petter Thorwaldsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.