Stöd till pressfriheten i Vietnam

Skriftlig fråga 2008/09:490 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-01-20
Besvarad
2009-01-22
Svar anmält
2009-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 januari

Fråga

2008/09:490 Stöd till pressfriheten i Vietnam

av Hans Linde (v)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Det är i år 40 år sedan Sverige som första västeuropeiska land upprättade diplomatiska förbindelser med Vietnam. Under decennier har Vietnam varit en stor mottagare av svenskt utvecklingssamarbete. Detta har på många sätt gett Sverige unika möjligheter att påverka utvecklingen i landet, till exempel när det gäller situationen för de mänskliga rättigheterna. Ett sådant exempel är att Sverige finansierat utbyte och fortbildning för vietnamesiska journalister. Två tidningar som omfattats av detta stöd är Thanh Nien och Tuoi Tre (den sistnämnda besökte en delegation från utrikesutskottet i augusti).

I oktober dömdes två journalister, Ngyuen Viet Chien och Nguyen Van Hai, till två års fängelse respektive ”omskolning utan frihetsberövande” efter en delvis godtycklig rättsprocess för att ha skrivit artiklar om korruption bland högt uppsatta företrädare. De arbetade då vid de två nämnda tidningarna. Det är av avgörande betydelse att Sverige fortsätter följa dessa två fall och agerar för deras frikännande.

År 2007 beslutade regeringen att fasa ut det bilaterala utvecklingssamarbetet med Vietnam. Det är dock viktigt att Sverige även i fortsättning använder sin unika ställning i Vietnam till att driva på för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna, bland annat pressfriheten.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att Sverige även i fortsättningen ska kunna stödja vietnamesiska journalister i deras arbete för fria och oberoende medier?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:490 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 22 januari

Svar på fråga

2008/09:490 Stöd till pressfriheten i Vietnam

Statsrådet Gunilla Carlsson

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige även i fortsättningen ska kunna stödja vietnamesiska journalister i deras arbete för fria och oberoende medier.

Inledningsvis vill jag försäkra Hans Linde att regeringen ser mycket allvarligt på att personer fängslas och får se sina mänskliga rättigheter kränkta som i fallet med de två vietnamesiska journalisterna.

Inom det generella demokratibiståndet har regeringen en särskilt hög ambition vad gäller demokratiska förändringsaktörers bidrag till demokratisering och yttrandefrihet. Regeringen genomför därför en flerårig aktörsorienterad satsning på demokratisering och yttrandefrihet. Satsningen beräknas uppgå till 100 miljoner kronor under 2009 och ska vid behov kunna växa kommande budgetår. Demokratibiståndet är viktigt för att främja yttrande- och pressfrihet. När det gäller att skapa förutsättningar för att söka och sprida information är stöd till journalistisk verksamhet, publiceringsmöjligheter, fria medier samt tillgång till Internet och mobiltelefoni, betydelsefulla verktyg.

I Vietnam har Sverige genom utvecklingssamarbetet sedan många år tillbaka givit stöd till medier i form av utbildning och institutionssamarbete, och är den allra största givaren inom mediesektorn. Som exempel på detta kan nämnas att Sverige som ledande biståndsgivare inom antikorruptionsområdet ägnade den lokala antikorruptionsdialogen 2008 mellan biståndsgivare och Vietnams regering åt mediernas roll, vilket ledde till en bred diskussion om mediernas roll och möjligheter att arbeta kritiskt och granskande vad gäller korruptionen i landet.

Regeringen håller för närvarande på att utarbeta en ny strategi för utvecklingssamarbetet med Vietnam för perioden 2009–2013. Under strategiperioden ska det reguljära utvecklingssamarbetet fasas ut på sikt genom selektivt samarbete. Det övergripande målet för det fortsatta selektiva samarbetet är bland annat att uppnå förbättrad demokratisk samhällsstyrning och ökad respekt för mänskliga rättigheter, genom insatser även till medier inklusive utbildning av journalister.

Fallen med de två journalisterna, Ngyuen Viet Chien och Nguyen Van Hai, som Hans Linde refererar till specifikt har uppmärksammats och följts på nära håll av såväl EU som Sverige. EU har beklagat de fällande domarna och uppmanat Vietnam att leva upp till sina internationella åtaganden på MR-området. Vietnam har ratificerat den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter som bland annat stipulerar yttrande- och informationsfrihet. Det är glädjande att en av journalisterna, Nguyen Viet Chien, nyligen givits amnesti och frisläppts.

Jag ser det som mycket angeläget att Sverige fortsatt stöder utvecklingen av fria och oberoende medier i Vietnam. Medierna måste kunna få spela sin roll att kritiskt granska statsmaktens agerande, och därigenom främja utvecklingen av ett demokratiskt samhälle.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.