stöd till NGO:er i Colombia

Skriftlig fråga 2003/04:33 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-09-26
Anmäld
2003-09-30
Besvarad
2003-10-01
Svar anmält
2003-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 september

Fråga 2003/04:33

av Luciano Astudillo (s) till tf. utrikesminister Jan O Karlsson om stöd till NGO:er i Colombia

Det är allmänt känt att situationen i Colombia är väldigt allvarlig vad gäller mänskliga rättigheter. Sedan president Alvaro Uribe blev vald har det dessutom skett en upptrappning av våldet, vilket förvärrat situationen ytterligare.

Den 8 september 2003 offentliggjorde ett 80-tal NGO:er en rapport som på spanska heter El embrujo autoritario (Den auktoritära förhäxningen). I den presenterades kritik mot Uribes regering på flera politiska områden.

Uribes regering svarade med att peka ut de organisationer som skrivit rapporten som kollaboratörer till terroristorganisationerna i landet. En del av dessa NGO:er får stöd av svenska biståndsorganisationer. Att i Colombia bli utpekad på detta sätt är livsfarligt, eftersom paramilitära organisationer systematisk attackerar allt som betyder opposition till regeringens politik.

Hur avser utrikesministern att agera så att Sverige och EU samfällt visar sitt stöd för organisationer av NGO-typ som verkar i Colombia?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:33 besvarad av

den 1 oktober

Svar på fråga 2003/04:33 om stöd till NGO:er i Colombia

Tf. utrikesminister Jan O Karlsson

Luciano Astudillo har med hänvisning till den senaste tidens tilltagande polemik mellan regeringen i Colombia och det civila samhället frågat mig hur jag avser att agera så att Sverige och EU samfällt visar sitt stöd för de enskilda organisationer som verkar i landet.

Colombia är ett av tre prioriterade länder för det svenska utvecklingssamarbetet i Sydamerika, och Sverige stöder aktivt det civila samhället i landet. Ungefär en tredjedel av Sidas utvecklingssamarbete med Colombia går till enskilda organisationer som bland annat arbetar för att främja respekten för mänskliga rättigheter. Dessutom ges stöd till bland annat ombudsmannaämbetet, UNDP och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

EU:s och medlemsstaternas sammanlagda utvecklingssamarbete med Colombia uppgår till ca 350 miljoner euro i år. Stödet går till det civila samhället, till FN, men också till den colombianska staten.

Förutom ekonomiskt stöd har Sverige och EU även uttalat sitt politiska stöd för det civila samhället i Colombia. I början av juli hölls ett möte i London om situationen i Colombia med deltagande från EU:s medlemsstater, FN, USA, Colombia samt en rad andra organisationer. Regeringsrepresentanterna antog en deklaration i vilken man erkänner bland annat den viktiga roll som enskilda organisationer spelar för att genomföra reformer, försvara mänskliga rättigheter samt för att nå en förhandlingslösning på den väpnade konflikten. Colombia utfäste sig också att skydda de ledare för civila samhället som blir hotade. Det internationella samfundet arbetar nu med att följa upp Londonmötet och det förutsätts att samtliga parter som deltog vid mötet också avser uppfylla de åtaganden som gjordes.

Den rapport som ett antal enskilda organisationer publicerade den 8 september och Uribes uttalanden om enskilda organisationer har varit föremål för diskussioner inom EU. EU-kommissionens delegation i Bogotá utfärdade ett pressmeddelande den 9 september där stöd uttrycktes för den viktiga roll som enskilda organisationer spelar för landets utveckling. Medlemsstaternas delegationer i Bogotá utarbetar för närvarande en rapport där ett antal aktuella frågor och handlingsalternativ för EU diskuteras. Arbetssituationen för organisationer inom det civila samhället är en av dessa frågor.

Sverige och EU har uttryckt kritik mot att säkerhetssituationen alltjämt är bristfällig för MR-aktivister i Colombia. Vi var till exempel drivande i FN:s kommission för mänskliga rättigheter (MRK) när den i samband med vårens möte fördömde hot, attacker, kidnappningar och avrättningar av personer som utövar fredliga politiska aktiviteter.

Att stödja det civila samhället och regeringen i deras fortsatta arbete för en varaktig fred i landet är och förblir av största vikt för såväl Sverige som EU.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.