Stöd till Nepal

Skriftlig fråga 2014/15:576 av Kent Härstedt (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-26
Överlämnad
2015-05-26
Anmäld
2015-05-27
Svarsdatum
2015-06-03
Sista svarsdatum
2015-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Nepal har på kort tid drabbats av två kraftiga jordbävningar och flera efterskalv. Jordbävningen den 25 april var den värsta på 80 år. Den har drabbat hundratusentals människor och krävt tusentals liv och skapat omfattande förödelse i ett redan fattigt och utsatt land. 70 000 barn under fem år är i behov av akut hjälp. Efter den första jordbävningen begärde Nepals regering internationell hjälp för att klara de omfattande insatser som behövdes.

Biståndsminister Isabella Lövin har sagt att regeringen är beredd att bistå med ytterligare stöd till Nepal i återbyggnadsarbetet om det skulle behövas.

Den 12 maj drabbades landet för andra gången av en mycket kraftig jordbävning och befinner sig nu i en humanitär katastrofsituation. Detta är den värsta kända katastrof landet någonsin råkat ut för. 700 000 byggnader har förstörts och 8 534 döda har påträffats och dödssiffran väntas stiga.

Nepals regering har nyligen gått ut och bett om ett stort internationell stöd på 2 miljarder dollar för att klara återuppbyggnaden.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilket sätt är regeringen redo att bistå Nepal i återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningarna?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:576 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:576 av Kent Härstedt (S) Stöd till Nepal

Kent Härstedt har frågat mig på vilket sätt den svenska regeringen är redo att bistå Nepal i återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningarna som drabbade landet.

Regeringen följer utvecklingen efter de tragiska jordbävningarna i Nepal. Den humanitära responsen är och förblir viktig. Sverige har till dags datum beviljat mer än 79 miljoner kronor i stöd till hjälpinsatserna i Nepal. Stödet hanteras av Sida och kanaliseras genom FN-organisationer som UNICEF och World Food Programme samt via utvalda civilsamhällesorganisationer som Rädda Barnen, PLAN och Svenska Kyrkan. Stöd går också via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som arbetar på plats med olika FN-organ, bland annat med den viktiga samordningen.

Genom dessa svenska hjälpinsatser i Nepal har vi bland annat bidragit till insatser för att säkerställa att det finns helikoptrar som kan få ut hjälp till svåråtkomliga platser. Det svenska stödet bidrar också till insatser för vatten, sanitet och hygien samt hälsa och särskilt skydd av barn. Många av de insatser som redan beviljats stöd av Sida bidrar också till återhämtning- och återuppbyggnadsarbetet.

Sverige är också stora givare av kärnstöd till internationella humanitära organisationer och FN:s katastroffond. Detta icke-öronmärkta stöd är viktigt för att humanitära aktörer ska kunna ha hög beredskap att agera snabbt och flexibelt vid plötsliga katastrofer. Det svenska kärnstödet bidrar till att möjliggöra koordinerade, effektiva och långsiktiga hjälpinsatser. Flera av de internationella humanitära organisationer som Sverige bidrar till har bidragit i insatser i Nepal, till exempel FN:s flyktingorgan UNHCR och FN:s organ för humanitär samordning OCHA.

Nepals regering – tillsammans med det internationella samfundet – gör just nu en behovsbedömning efter katastrofen, en så kallad Post-Disaster Needs Assesment, för att avgöra det fortsatta hjälpbehovet i landet. Resultatet av bedömningen ska presenteras i början av juni. Först när vi har behovsbedömningen kan vi ta ställning till hur Sverige kan bidra till återuppbyggnaden.

Vi vet redan idag att vi genom olika FN-organ, EU samt internationella finansiella institutioner, som den Asiatiska utvecklingsbanken, kommer att bidra till återuppbyggnaden i Nepal. Genom vår regionala strategi för utvecklingssamarbete i Asien stödjer vi också insatser för anpassning till klimatförändringar i Nepal.

Stockholm den 2 juni 2015

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.