Stöd till hbtq-aktivister i Uganda

Skriftlig fråga 2019/20:353 av Yasmine Posio (V)

Yasmine Posio (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Uganda har tidigare uppmärksammats för sina inhumana lagar mot homosexualitet – ett arv från den brittiska kolonialtiden. Ett uppmärksammat lagförslag från 2014 innebar till en början dödsstraff för homosexualitet men omvandlades till livstids fängelse. Nu diskuteras förslaget igen.

Efter att hbtq-aktivisten Brian Wasswa brutalt mördats i sitt hem i början av oktober uttalade sig Ugandas etikminister Simon Lokodo om att dagens lagstiftning inte är tillräcklig och att samkönat sex kan komma att beläggas med dödsstraff. Lagstiftningen ska också omfatta ett förbud mot bland annat rekrytering och marknadsföring. En talesperson för den ugandiska regeringen har dementerat att någon sådan lag ska tas upp för diskussion i parlamentet, men enligt internationella medier tyder mycket på att ett förslag ändå kan vara på gång.

Situationen för hbtq-personer i Uganda är alarmerande. Hat, hot och brutalt våld är vardag för ugandiska hbtq-aktivister och inte sällan påhejat av de amerikanska missionskyrkor som ser homosexualitet som en synd. Enligt människorättsorganisationer har flera aktivister mördats bara de senaste månaderna.

Jag noterar med glädje att utrikesminister Ann Linde har uttryckt stöd för Ugandas modiga hbtq-aktivister på sociala medier. Omvärldens stöd till hbtq-rörelsen i Uganda och länder med en liknande utveckling är viktigt. Jag vill dock understryka vikten av att engagemanget för hbtq-personers mänskliga rättigheter sker tillsammans med de lokala aktivister som ytterst kämpar med livet som insats.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta några ytterligare åtgärder för att tillsammans med hbtq-rörelsen i Uganda stödja arbetet för hbtq-personers mänskliga rättigheter i landet?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-11-11 Överlämnad: 2019-11-12 Anmäld: 2019-11-13 Svarsdatum: 2019-11-20 Sista svarsdatum: 2019-11-20
Svar på skriftlig fråga